Zawsze robię go tylko w ten sposób, ponieważ mięso kurczaka pozostaje delikatne i soczyste, a złocista skórka wprost rozpływa się w ustach.
Prostą marynatę, przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników, które niemal zawsze masz w swojej kuchni. Krótki czas przygotowania natomiast, pozwoli Ci cieszyć się mile spędzonymi chwilami z bliskimi, podczas oczekiwania na obiad.
Pyszne udka z kurczaka w genialnej marynacie są idealne na zwykły obiad z bliskimi oraz pięknie prezentują się również na każdym uroczystym i świątecznym stole. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. Udka z kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie dopraw do smaku delikatnie solą z obu stron i odstaw.
2. W tym czasie, przygotuj marynatę: Majonez wymieszaj z keczupem, potem dodaj majeranek i słodką paprykę. Do tak przygotowanej marynaty, przełóż udka z kurczaka i wymieszaj, aby pokryła ich całą powierzchnię. Odstaw na co najmniej 2 godziny.
3. Teraz, udka poukładaj w naczyniu żaroodpornym. W wolne przestrzenie między udkami, powtykaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posyp z wierzchu papryczką chili.
4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut pod przykryciem. Kilka minut przed końcem pieczenia, odsłoń udka, aby zarumienić skórkę. Gotowe!