Złocisty kurczak w marynacie – Nie uwierzysz, jak zwykłe składniki zmieniają smak potrawy. Przepis zostanie z Tobą na dłużej

Kurczak w marynacie według tego, sprawdzonego przepisu z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom drobiu.

 

Zawsze robię go tylko w ten sposób, ponieważ mięso kurczaka pozostaje delikatne i soczyste, a złocista skórka wprost rozpływa się w ustach.

Prostą marynatę, przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników, które niemal zawsze masz w swojej kuchni. Krótki czas przygotowania natomiast, pozwoli Ci cieszyć się mile spędzonymi chwilami z bliskimi, podczas oczekiwania na obiad.

 

Pyszne udka z kurczaka w genialnej marynacie są idealne na zwykły obiad z bliskimi oraz pięknie prezentują się również na każdym uroczystym i świątecznym stole. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 8 udek z kurczaka
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki chili

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Udka z kurczaka oczyść, umyj i osusz ręcznikiem papierowym, a następnie dopraw do smaku delikatnie solą z obu stron i odstaw.

 

2. W tym czasie, przygotuj marynatę: Majonez wymieszaj z keczupem, potem dodaj majeranek i słodką paprykę. Do tak przygotowanej marynaty, przełóż udka z kurczaka i wymieszaj, aby pokryła ich całą powierzchnię. Odstaw na co najmniej 2 godziny.

 

3. Teraz, udka poukładaj w naczyniu żaroodpornym. W wolne przestrzenie między udkami, powtykaj pokrojony w cienkie plasterki czosnek i posyp z wierzchu papryczką chili.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 50 minut pod przykryciem. Kilka minut przed końcem pieczenia, odsłoń udka, aby zarumienić skórkę. Gotowe!

 

Pamiętaj jednak, że zastosowanie tej marynaty do kurczaka nie spowoduje chrupiącej skórki, jednak pozostawi mięso aromatyczne, soczyste i doskonałe w smaku. Smacznego!
error: Content is protected !!