Schab, Ser, Jajko, Cebula, Majonez… Najpyszniejsze Mięso Jakie Jadłam. Piekę Raz W Tygodniu.

Stanie przy kuchni po wyczerpującym dniu w pracy nie jest przyjemne, a ciepły obiad zjadłby każdy. Schab z tego przepisu przyrządzisz w kilkanaście minut. Wystarczą do niego Składniki, które na pewno masz w domu. Z pewnością będzie smakować członkom rodziny oraz gościom.

 

 

 

Niezbędne składniki:
  • 0,5 kg schabu
  • 1 duża cebula
  • 100g twardego żółtego sera
  • 2 jajka na twardo
  • 3 łyżki majonezu
  • Przyprawy do smaku: sól, pieprz

 

Jak przygotować?

Przygotować naczynie żaroodporne. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka, przełożyć do naczynia. Schab umyć i osuszyć, pokroić na cienkie plastry.

 

Każdy z nich naciąć w taki sposób, aby stworzyć siatkę. Z każdej strony plasterki mięsa oprószyć solą i pieprzem.

 

 

Położyć schab na cebuli. Przygotować sos. Ser oraz jajka zetrzeć na tarce o średnich oczkach, wrzucić do miseczki. Dodać majonez, sól oraz pieprz i dokładnie wymieszać. Tak przygotowany sos ułożyć na plastrach schabu.

 

 

Danie przykryć folią i wsadzić do piekarnika. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i piec danie przez kolejne 10 minut, dzięki temu ser ładnie się roztopi i stworzy pyszną skorupkę.

 

Danie podawać na ciepło, pasuje do niego ryż, ziemniaki i ulubioną sałatką. Smacznego!
error: Content is protected !!