Udka z kurczaka z dodatkiem surowego ryżu – przepis na pyszne danie

Udka z kurczaka z dodatkiem surowego ryżu są łatwą do przygotowania potrawą, która na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie oraz zaproszonym gościom na różnych wydarzeniach.

Jest to danie o wspaniałym smaku i gwarantowane są urazy zachwytu ze strony wszystkich gości. Potrawę można szybko i banalnie prosto ją przygotować. Przyjemne w przygotowaniu, a zarazem pyszne danie.

 

1. Na sam początek przygotuj po dwie cebule i marchewki. Obierz cebule i pokrój je w półpierścienie. Natomiast marchewki zetrzyj za pomocą tarki na dużych oczkach.

 

 

2. Rozgrzej olej słonecznikowy. Następnie na nim zacznij podsmażać pokrojoną cebulę. Po upłynięciu kilku minut dodaj do niej stertę przygotowanej wcześniej marchwi. Warzywa podsmażaj dokładnie, a następnie przypraw je cukrem.

3. Około 8 udek przełóż do dużej miski i je przypraw jedną łyżeczką soli. Wsyp czarny, mielony pieprz i inne ulubione potrawy raz z przyprawą do kurczaka. Wlej odrobinę oleju, ponieważ dzięki temu przyprawy lepiej połączą się z mięsem. Przygotuj dwie szklanki ryżu. Opłucz je pod bieżącą wodą.

4. Przygotuj naczynie żaroodporne. Połóż na jego dno wcześniej usmażone warzywa, a następnie surowy ryż. Na patelni, gdzie wcześniej smażyłaś marchew oraz cebulę – wlej cztery szklanki wody. Po tym przypraw solą oraz pieprzem. Połóż na wyłożony ryż dwie ząbki czosnku, który został wcześniej pokrojony w plastry.

5. Przyprawione udka kurczaka połóż na ryżu, aby następnie zalać całość przygotowanym bulionem z patelni. Przykryj naczynie folią aluminiową, a następnie wykonaj pieczenie przez jedną godzinę w piekarniku nagrzanym do 200°C.

6. Po upływie tego czasu przygotowane przez Ciebie danie powinno być już gotowe. Na pewno Twoja rodzina będzie zachwycona. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!