Tradycyjny smak wątróbki z cebulką – poczuj smak przeszłości

Choć wątróbka z cebulką lata swojej świetności zdecydowanie ma już za sobą, dalej ma ona rzeszę fanów. Jesteś jednym z nich? Więc odkryj najlepszy przepis na miękką, soczystą i pyszną wątróbkę. Poczuj się jak za dawnych lat.

W jaki sposób przygotować pyszną i miękką wątróbkę?

 

Choć wydawać się może, że nie ma prostszego dania, niż wątróbka z cebulką. Nic bardziej mylnego. Trzeba dużego doświadczenia, ale przede wszystkim świetnego przepisu, aby przygotować idealną, rozpływającą się w ustach wątróbkę. Zrób to danie według naszego przepisu i przekonaj się, że lepiej nie mogłeś trafić.

 

Lista potrzebnych składników:
  • 600 gramów wątróbki,
  • 3 duże cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • olej roślinny,
  • pieprz czarny mielony i sól do smaku,

 

Sposób przygotowania:

Krok 1: Wątróbkę bardzo dokładnie opłucz pod bieżącą wodą oraz oczyść ze wszelakich zbędnych elementów. Dzięki temu unikniesz problemów związanych z układem pokarmowym czy pasożytami.

Krok 2: Oczyszczone i umyte mięso dokładnie osusz za pomocą ręczników papierowych.

 

Krok 3: Cebule obierz i pokrój w pół pierścienie.

Krok 4: Przygotuj patelnię, wlej olej roślinny (ilość wedle uznania) i dobrze go rozgrzej. Następnie na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną cebulę wraz z czosnkiem. Możesz go pokroić lub zgnieść przy pomocy prasy.

Krok 5: Gdy cebula będzie przyrumieniona i stanie się miękka, ułóż na niej pokrojoną w większe kawałki wątróbkę. Przypraw ją solą i pieprzem według własnych preferencji.

 

Krok 6: Całość smaż na małym ogniu do momentu, kiedy mięso nie będzie surowe.

Do tak przygotowanej, pysznej wątróbki z cebulką możesz podać kromkę świeżego pieczywa lub ugotowane ziemniaki. Z pewnością będą stanowić świetne dopełnienie dania.

error: Content is protected !!