Te 2 owoce regulują cholesterol i chronią wątrobę. Rosną dziko

Owoce, które warto poznać latem

Lato kojarzy nam się głównie z truskawkami, borówkami czy czereśniami, ale paleta sezonowych owoców w Polsce to znacznie więcej. Dziś przypomnimy o dwóch dziko rosnących owocach, które mają wyjątkowe właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście regulacji cholesterolu i ochrony wątroby. W porannym wydaniu Dziennika Zdrowia o ich zaletach opowiedział dr Bartek Kulczyński.

 

Rokitnik – witaminowa bomba z nadmorskich terenów

Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) to roślina naturalnie występująca głównie na polskich klifach i wydmach nadmorskich. Pomarańczowe owoce dojrzewają w sierpniu i są niezwykle bogate w substancje bioaktywne.

Zawartość witaminy C w rokitniku sięga od 200 do 700 mg na 100 g miąższu, co stanowi nawet pięciokrotność jej ilości w cytrynach. Poza tym owoce dostarczają karotenoidów, flawonoidów, witamin z grupy B (B1, B6, PP), witaminy E oraz pektyn.

  • Wspierają odporność organizmu
  • Działają jako silne antyoksydanty
  • Łagodzą stany zapalne w wątrobie i drogach żółciowych
rokitnik Fot. oracul/Getty Images.jpg
Rokitnik rośnie dziko na północy Polski. Fot. oracul/Getty Images

 

Jak rokitnik wspiera zdrowie?

W krajach takich jak Finlandia czy Rosja rokitnik od wieków jest doceniany jako naturalny wzmacniacz organizmu. Owoce rokitnika, dzięki zawartości kwasów organicznych – jabłkowego, cytrynowego i winowego – korzystnie wpływają na trawienie i metabolizm tłuszczów.

Tłuszcze obecne w owocach, takie jak kwas linolenowy i stearynowy, wraz z witaminą E, skutecznie wspierają pracę wątroby oraz pomagają regulować poziom cholesterolu. Popularność rokitnika wzrasta też dzięki tradycyjnemu wykorzystaniu jego owoców do produkcji soków czy win.

– Owoce rokitnika można spożywać na surowo, choć najlepsze efekty smakowe i łagodzenie cierpkości osiąga się po lekkim przemrożeniu. Doskonale sprawdzają się także w formie soków, konfitur, a suszone owoce można dodawać do wypieków i deserów – podkreśla dr Kulczyński.

rokitnik w kuchni Fot. Natasha Makarovska's Images/Canva.jpg
Rokitnik można wykorzystać w przetworach i wypiekach. Fot. Natasha Makarovska’s Images/Canva

 

Dereń – owoc o silnym działaniu przeciwzapalnym

Owoce derenia (Cornus mas L.) od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Dziś zyskują na popularności dzięki potwierdzonym efektom terapeutycznym.

Zawarte w ich składzie irydoidy glikozydowe, takie jak kwas loganowy, loganina, swerozyd i kornuzyd, wykazują wyjątkowo silne właściwości przeciwzapalne – niekiedy przewyższające efekty niektórych leków syntetycznych, np. indometacyny.

Dereń pomaga również w dolegliwościach układu pokarmowego, m.in. w stanach zapalnych jelit, biegunkach i kolkach. Dzięki dużej dawce witaminy C, flawonoidów i antocyjanów wzmacnia odporność oraz działa jako antyoksydant.

dereń Fot. Marina Denisenko/Getty Images.jpg
W czasach przedwojennych dereń był modną rośliną ogrodową; teraz znowu wraca

 

error: Content is protected !!