Świetny przepis na szybki w wykonaniu deser. Czekolada w połączeniu z orzechami oraz delikatnym kremem podbije serca wszystkich Twoich gości i rodziny.

Świetny przepis na szybki w wykonaniu deser. Czekolada w połączeniu z orzechami oraz delikatnym kremem podbije serca wszystkich Twoich gości i rodziny. Tylko spróbuj!

 

 

 

Potrzebne Ci będzie:
  • 150 ml mleka,
  • 200g biszkoptów typu lady finger.

 

 

Do przygotowania kremu przyda się:
  • 5 sztuk żółtek,
  • 200g cukru,
  • 300g masła.

 

 

Na pudding:
  • 40g budyniu o smaku waniliowym,
  • 75g cukru,
  • 10g cukru waniliowego,
  • 400ml mleka.

 

 

Na środkową warstwę:
  • 5 sztuk białek od jajek,
  • 160g cukru,
  • 250g orzechów włoskich,
  • 75g mąki.

 

 

Na polewę:
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 40g masła,
  • 30ml mleka,
  • 100g płatków migdałów.

 

Polewa musi pozostać w piekarniku na 25 minut- w 180 stopniach, po wyciągnięciu trzeba trzymać ją w lodówce przez godzinę.

 

Sposób przygotowania:

Na początku musisz namoczyć biszkopty w mleku.

 

 

Później ubić żółtka z cukrem i ubijać w garnku, który musi być położony na kuchence- na średnim ogniu przez około 8-10 minut. Po ostudzenia trzeba dalej ubijać, również zmiękczone masło.

 

 

Obie substancje stopniowo wymieszaj przy pomocy trzepaczki. Po wymieszaniu ugotuj gęsty budyń zrobiony z mleka, cukru oraz budyniu w proszku. Wszystko przykryj folią i ostudź.

 

 

Po schłodzeniu budyniu dodaj do niego krem z żółtkami i wszystko wymieszaj. Białka z cukrem ubij na sztywną pianę, następnie dodaj do niej posiekane orzechy wraz z mąką. Całość włóż do foremki, która jest wyłożona papierem do pieczenia i ma wymiary 22 X 28cm.

 

 

Na biszkopty nałóż 1/2 kremu, najpierw krem z orzechami, a później resztę kremu i nałóż na to kolejną warstwę biszkoptów.

 

 

Po wykonaniu tej czynności włóż deser do lodówki, aby scalał. Czekoladę wraz z masłem oraz małą ilością mleka rozpuść w kąpieli wodnej. Przygotowaną polewą udekoruj ciasto. Życzę smacznego!
error: Content is protected !!