Sztuczki kulinarne, które wykorzystują szefowie kuchni, koniecznie musisz je poznać

Na pewno zasmakowała Ci jakaś potrawa w restauracji i próbowałaś ją przygotować. Jednak otrzymany smak był zupełnie inny niż ten z restauracji. Zastanawiasz się pewno dlaczego tak się stało, skoro wszystkie składniki są takie same? Odpowiedź jest prosta, otóż szefowie kuchni wykorzystają niesamowite sztuczki, dzięki którym otrzymane potrawy są jeszcze smaczniejsze.

Poniżej poznasz 15 sztuczek, które są bardzo często wykorzystywane przez szefów kuchni.

 

1. Pierwsza sztuczka polega na wykorzystaniu świeżej cebuli, jednak zanim ją pokroisz, koniecznie namocz ją w lodowatej wodzie. Dzięki temu nie będzie ostra, oraz zostanie pozbawiona nie przyjemnego posmaku.

 

2. W przypadku gdy Twoja kawa jest za bardzo gorzka oraz za mocna, jest na to idealny sposób. Zanim zostanie zaparzona, koniecznie dodaj do niej odrobinę soli oraz cynamonu. Dzięki takiej metodzie kawa będzie aromatyczna oraz dużo smaczniejsza.

 

3. Kolejny sposób dotyczy sałatki, którą zrobisz ze świeżych warzyw, koniecznie pamiętaj, aby posolić ją dosłownie przed podaniem. Gdy dodasz za wcześnie Twoje warzywa puszczą wodę i sałatka będzie mniej smaczna.

 

4. Aby plasterki mięsa usmażyły się znacznie szybciej koniecznie wymieszaj je z białkiem jaj oraz mąką kukurydzianą. Przygotowane mięso dzięki tej metodzie jest dużo bardziej soczyste oraz delikatniejsze.

 

5. W przypadku idealnych wypieków , koniecznie używaj tyle samo mąki co cukru, oraz jajek powinny być tyle samo co tłuszczu. W tej metodzie chodzi wyłącznie o odpowiednią wagę. Różnica wagi jaj a oleju nie może być większa niż 20 %. Koniecznie przy wypiekach stosuj wagę kuchenną.

6. Zanim zaczniesz piec ciasto, koniecznie dodaj do niego odrobinę soli. Dzięki dodaniu pół łyżeczki soli znacznie polepszy się smak wszystkich wykorzystanych produktów. Sama możesz wybrać rodzaj soli.

 

7. Dla poprawienie smaku oraz zapachu danego sosu, koniecznie dodaj do niego łyżeczkę musztardy lub masła orzechowego. Ta metoda idealnie nadaje się w przypadku duszenia sosu pod przykryciem.

 

8. Kolejna sztuczka polega na przygotowaniu pysznych jajek. Na patelni rozbij daną ilość jajek, następnie wlej do nich wodę i pozostaw przez jakiś czas na ogniu. Do tej metody nie użyjesz tłuszczu , a otrzymane jajka na pewno będą miały płynne żółtka.

 

9. Do ciasta francuskiego , koniecznie dodaj kieliszek wódki. Podczas pieczenia alkohol wyparuje, a otrzymane ciasta pięknie chrupiące. Do tej metody możesz także użyć brandy albo rum.

 

10. Do ulubionej mrożonej herbaty, dodaj odrobinę sody. Dzięki niej pozbędziesz się cierpkiego smaku owoców.

 

11. W jaki odpowiedni sposób usmażyć mięso? Mięso powinno być suche, więc wytrzyj go ręcznikiem papierowym ,następnie dopraw do smaku ulubionymi przyprawami i połóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem tłuszczu. Do smażenia mięsa używaj patelni żeliwnej lub ze stali nierdzewnej.

 

12. Odrobinę bułki tartej dodaj do mielonego mięsa. Dzięki niej łatwiej się formuje kształt, i skórka p smażeniu jest chrupiąca.

 

13. Metoda ta polega na schładzaniu lub podgrzewaniu naczyń w których zostanie podane danie. Do tych metod koniecznie użyj piekarnika lub lodówki. Dzięki niej danie będzie miało dłużej swoją temperaturę oraz piękny wygląd.

 

14. Do zgęstnienia sosu chili, użyj pokruszonych chipsów lub skrobie kukurydzianą. Na samym początku wymieszaj chipsy lub skrobię z piwem , następnie przypraw pierzem.

 

15. Aby omlety były bardziej puszyste, lekkie oraz delikatne, koniecznie dodaj o rozbitych jajek skrobię kukurydzianą. Dzięki tej metodzie na pewno unikniesz przepalania się patelni.

 

Koniecznie wykorzystaj te metody w swojej kuchni, a na pewno będziesz zachwycona efektem końcowym. Podziel się nimi z bliskimi oraz przyjaciółmi.

error: Content is protected !!