Sycąca sałatka z kurczakiem – Podana w ten sposób, zachwyci wszystkich bez wyjątku
Zazwyczaj sałatka kojarzy nam się z dodatkiem do obiadu czy kolacji, rzadko z samodzielnym daniem, którym można się nasycić. Spróbuj jednak tej propozycji, a przekonasz się, że można traktować ją również jako posiłek, który zaspokoi głód.
Możesz zaskoczyć nowym smakiem swoich znajomych i przyrządzić ją na imprezę. Sałatkę wykonuje się bardzo prosto, nawet początkująca osoba na pewno sobie poradzi. Pomysł docenią też osoby, które nie mają wiele czasu na realizację czasochłonnych przepisów.
Składniki:
-
Ziemniaki – 200 g
-
Filet z kurczaka – 250 g
-
Marynowane grzyby lub pieczarki – 150 g
-
Koreańska marchew – 150 g
-
Cebula – 120 g
-
Majonez – 100 g
-
Mąka pszenna – 30 g
-
Sos sojowy – 30 g
-
Koperek
-
Sól
-
Olej słonecznikowy do smażenia
Przygotowanie:
1. Filet z kurczaka oczyść i gotuj w wodzie ze szczyptą soli około 30 minut. Pozostaw do wystygnięcia, a następnie pokrój go w kostkę.
2. Pokrojone mięso przełóż do miski. Dodaj sos sojowy i wymieszaj. Odstaw na 15 minut, aby kurczak nabrał smaku. W tym czasie przygotuj krążki cebulowe. Cebulę obierz, pokrój w krążki i obtocz je mąką.
3. Przygotowane krążki cebulowe podsmaż na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotego koloru z obu stron. Nie wrzucaj cebuli na zimny olej, aby nie wchłonęła tłuszczu. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu odsącz na papierowym ręczniku.
4. Ugotuj ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po odcedzeniu pokrój je w kostkę. Marynowane grzyby odcedź z zalewy i opłucz zimną wodą. Pokrój w kostkę. Jeśli zamiast nich chcesz dodać pieczarki, oczyść je i również pokrój w kostkę.
5. Połącz w misce przygotowane wcześniej składniki – ziemniaki, kurczaka, grzyby oraz marchewkę koreańską. Dodaj majonez i dopraw solą. Wymieszaj dokładnie. Gotowe!
Przed podaniem udekoruj sałatkę krążkami cebulowymi oraz posyp drobno posiekanym koperkiem. Smacznego!