Bez tej świątecznej sałatki śledziowej – nie ma świąt. Poznaj ten genialny przepis.

Chyba nikt sobie nie wyobraża Świąt Bożego Narodzenia bez śledzia na stole. Gdy przygotujemy świąteczną sałatkę śledziową, to usatysfakcjonujemy podniebienie wszystkich świątecznych gości. Jak przygotować tę wyborną sałatkę? Pora to sprawdzić.

 

 

SKŁADNIKI:
Jakich składników będziemy potrzebować? Należy kupić:
  • 4 buraki,
  • 3 jajka,
  • 4 marchewki,
  • 4 ziemniaki,
  • 250 gramów filetów śledziowych,
  • pół cebuli,
  • sól, zioła do smaku, pieprz,
  • majonez do smaku.

 

 

PRZYGOTOWANIE:
1. W pierwszej kolejności trzeba do miękkości ugotować ziemniaki, marchewki oraz buraki. Jajka należy ugotować na twardo.

 

2. Cebulę trzeba pokroić w bardzo drobną kostkę i zalać ją niewielką ilością wody z łyżką octu. Cebula powinna być marynowana przez okres 15-20 minut.
3. Na roboczym blacie rozłóżmy folię spożywczą.
4. Osobliwość tejże śledziowej sałatki jest to, że warstwy ułożone są w kolejności odwróconej. W przypadku tej sałatki śledziowej zaczynamy od buraków.

 

5. Buraczki należy zetrzeć na kartce o grubych oczkach i ułóżmy cienką warstwę prostokątną na folii. Całość lekko posólmy.
6. Marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewka będzie tworzyła drugą warstwę. Należy ją posmarować majonezem.

 

7. Kolejna warstwa to starte na tarce o grubych oczkach ziemniaczki. Tę warstwę także posólmy i posmarujemy majonezem.
8. Potem nachodzi czas na czwartą warstwę, którą są jajka również starte na tarce.
9. Filety śledziowe kroimy na małe kawałki. Będą one kolejną warstwą.

 

10. Na koniec dodajemy cebulkę marynowaną.
11. Ciasno całość należy zawinąć w rolkę. Można lekko docisnąć, aby sałatka podczas krojenia się nie rozpadła się nam.
12. Tak uformowaną rolkę należy umieścić w lodówce na około 2 – 3 godziny. Gotową śledziową sałatkę można ozdobić majonezem, ziołami, jak i startym serem.

 

 

Nie pozostaje nic innego, jak przygotować tę świąteczną sałatkę warstwową śledziowa i cieszyć się zbliżającymi się Świętami Bożego Narodzenia. Sałatka ta może być zaserwowana na stole podczas kolacji wigilijnej, ale będzie także pasowała podczas świętowania w pierwszy, czy też drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia.
Sałatka najczęściej znika w mgnieniu oka. Spokojnie można przygotować od razu dwie rolki, aby każdy z gości miał okazję skosztować tych przenikających i świetnie pasujących do siebie smaków. Sałatkę możemy przygotować przed Świętami Bożego Narodzenia. Nie trzeba jej tworzyć w samą wigilię. Wiadomo, że w wigilię trzeba przygotować jeszcze szereg innych dań, które niejednokrotnie trzeba przygotować na świeżo.

 

Grunt to dobrze rozplanować swoje kulinarne podboje i dzięki temu zaoszczędzić sobie stresujących sytuacji.

 

Miłej pracy oraz zdrowych i wesołych świąt!

error: Content is protected !!