Surówka Colesław – Dzięki niej danie mięsne smakuje jeszcze lepiej, koniecznie musisz ją przygotować
Surówka Colesław w moim domu jest najbardziej lubianym dodatkiem do dania mięsnego. Jej przygotowanie jest bardzo proste oraz szybkie, a niesamowity smak zachwyca dosłownie każdego.
Surówka przygotowana z przepisu poniżej tak zasmakowała moim dzieciom , że zawsze proszą o dokładkę. Spróbuj i koniecznie przekonaj się sama jak szybko znika ona z talerzy!
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
Marchew
-
¼ główki kapusty białej
-
Cebula
-
2 łyżki mleka
-
Łyżka soku z cytryny
-
Pół szkl jogurtu naturalnego lub majonezu
-
Łyżeczka cukru pudru
-
Sól oraz pieprz
-
2 łyżeczki octu balsamicznego
-
3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Drobno pokrojoną kapustę włóż do miski, po czym skrop ją sokiem z cytryny , następnie zostaw na kilka minut. W między czasie za pomocą tarki zetrzyj obraną marchew. Cebulę dokładnie obierz , po czym pokrój ja na małą kosteczkę.
2.Do osobnej miski wlej mleko, ocet, następnie przełóż majonez, posyp cukrem pudrem oraz wlej sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj, po czym dodaj drobno pokrojoną natkę pietruszki lub koperek , ponownie całość wymieszaj. Tak przygotowanym sosem polej warzywa w misce. Tak przygotowana sałatkę dokładnie wymieszaj.
3.Koniecznie do smaku przypraw solą oraz pieprzem, po czym włóż do lodówki i przechowuj przez 60 minut. Życzę smacznego!