Dobry sposób na soczyste i lekkie kotlety wieprzowe- potrzebne będą dwa składniki, a smak będzie niezapomniany.

Zastosowanie kilku zasad zapewni Ci soczystość i lekkość kotletów.
Namocz mięso w mleku i czosnku, a Twoje kotlety będą miały delikatny smak i do tego będą lekkie.

 

 

 

Przygotuj:
  • 500 gram polędwicy wieprzowej
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml mleka
  • 250 gram mąki pszennej
  • jajko
  • 150 gram bułki tartej
  • do smażenia olej kokosowy
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Dokładnie umyj mięso. Pokrój na 6 równych kawałków i przykryj folią spożywczą. Mięso dokładnie rozbij za pomocą tłuczka. Obierz czosnek, a następnie pokrój w plasterki.

 

 

Czosnek umieszczamy na mięsie układając jeden na drugim (kilka kawałków czosnku musi być na każdym kotlecie). Tak przygotowane mięso zalej mlekiem i dopraw przyprawami, a następnie schowaj do lodówki na całą noc. Dzięki tej metodzie mięso będzie lekkie i soczyste. Taką sztuczkę stosują również profesjonalni kucharze.

 

Marynowane mięso i pozostawione na godzinę wpłynie również na jego smak i delikatność. Kotlety wyjęte kolejnego dnia osusz ręcznikiem papierowym.

 

Potrzebne będą 3 głębokie talerze. Do pierwszego talerza wsyp mąkę, do drugiego ubite jajka, a do trzeciego bułkę tartą. Każdy kawałek mięsa zamaczaj po kolei w składnikach.

 

 

Na patelni rozgrzej olej i połóż kotlety. Smaż 4 minut z każdej strony na średnim ogniu.

 

 

Po usmażeniu kotleta przenieść go na kawałek ręcznika papierowego, aby pozbyć się nadmiaru oleju. Tak przygotowane kotlety można podawać gościom na stół. Smacznego!

error: Content is protected !!