Śledzik w marynacie – Genialna, Świąteczna przekąska dla wszystkich miłośników tej aromatycznej rybki

Doskonały, aromatyczny i niezwykle smaczny śledź w genialnej marynacie musztardowej, to prawdziwy hit na moim stole.

Zamknięty w słoiczku, doskonale przechowuje się w lodówce i dzięki temu zawsze masz pod ręką ulubioną przekąskę na każdą okazję. Wystarczy pójść do lodówki i odkręcić słoik… Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • 300 ml kefiru
  • 3 świeże płaty śledziowe
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej
  • Litr wody
  • Łyżeczka soli
  • Łyżeczka cukru
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Do smaku olej słonecznikowy

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Płaty śledziowe wyczyść, dokładnie umyj i przekrój na pół.

2. W dużej misce, wymieszaj wodę z solą i zanurz w solance śledzie. Wstaw do lodówki na 2 godziny.

3. Po tym czasie, wyjmij śledzie z solanki i pokrój na dowolnej wielkości kawałki.

4. W osobnej misce, wymieszaj kefir z roztopionym masłem, musztardą dijon, musztardą miodową, sokiem z cytryny, cukrem,  dodaj do śledzi i dokładnie wymieszaj.

 

5. Śledzie, poukładaj w słoikach, zalej przygotowaną zalewą i dobrze zamknij. Wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin. Gotowe!

 

Doskonały śledzik w pysznej zalewie musztardowej, podawaj z cieniutko pokrojoną cebulką i świeżym pieczywem. Smacznego!

error: Content is protected !!