Sernik marmurkowy – Pięknie wygląda i smakuje wyśmienicie. Obok niego nikt nie przejdzie obojętnie

Banalnie prosty, szybki w przygotowaniu sernik marmurkowy, przygotujesz z tanich i łatwo dostępnych składników w zaledwie kilka chwil. Zawsze wychodzi doskonały i smaczny, a swoim wyglądem zachwyca zarówno domowników jak i zaproszonych gości.

Doskonale smakuje do filiżanki aromatycznej kawy, herbaty lub kubka kakao. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

  • SKŁADNIKI:
    650 g twarogu
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 90 g cukru
  • 60 g czekolady mlecznej
  • 4 jajka
  • 4 łyżki skrobi

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Na początek, oddziel białka od żółtek. W wygodnej misce, wymieszaj cukier, twaróg, żółtka i skrobię. Białka, ubij na gładką, sztywną pianę i wstaw do lodówki.

 

2. Schłodzone, ubite białka, delikatnie i powoli wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą twarogową. Tak przygotowane ciasto, podziel na dwie równe części.

 

3. W kąpieli wodnej, rozpuść czekoladę mleczną, a kiedy ostygnie dodaj do niej śmietankę i wymieszaj. Czekoladę, wymieszaj z jedną częścią ciasta. Do formy wysmarowanej masłem, wlewaj naprzemiennie masę białą i czekoladową. Na koniec, przemieszaj ją w formie wykałaczką – tak powstanie wzór marmurka.

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 170-180°C, przez 1 godzinę i zostaw sernik w piekarniku, do całkowitego wystygnięcia. Najlepiej smakuje dobrze schłodzony. Smacznego!

error: Content is protected !!