Serniczek japoński- pyszny deser, który idealnie pasuje na każdą okazję.

Deser ten przygotujesz bardzo szybko i z łatwo dostępnych składników.

Jest to idealny serniczek na każdą okazję, który zachwyca wszystkich zarówno swoim wyglądem jak i niesamowitym smakiem. Koniecznie przygotuj go dla swojej rodziny!

 

LISTA SKŁADNIKÓW( NA 4 PORCJE) :
  • 120 g białej czekolady
  • 120 g serka śmietankowego
  • 3 jajka

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.  Na samym początku do jednej miski włóż żółtka, a do drugiej białka, które następnie włóż do lodówki.

2. Z papieru do pieczenia wytnij pasek 20×50 cm.

 

3. Za pomocą kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę.

4. Następnie połącz ją ze serkiem śmietankowym.

 

5. Po wymieszani składników dodaj żółtka, ponownie całość wymieszaj.

6. Za pomocą miksera ubij na sztywno białka.

 

7. Do wcześniej przygotowanej masy stopniowo dodawaj ubitą pianę i za pomocą trzepaczki dokładnie całość połącz ze sobą.

8.  Wcześniej wycięty pasek posmaruj dokładnie masłem.

9. Następnie przełóż go na blachę do pieczenia.

 

10. Przygotowaną masę przelej do blachy , po czym uderz formą kilka razy o blat, dzięki temu pęcherzyki powietrza znikną.

11. Deser ten piecze się w trzech fazach. Pierwsza z nich to 15 minut w 170 stopniach, druga tez 15 minut, ale 160 stopniach, a trzecia to 15 minut w wyłączonym piekarniku.

 

12. Po upływie tego czasu wyjmij deser, po czym pozostaw go aby ostygł. Tak przygotowany serniczek japoński jest gotowy!

 

Jako dekoracji możesz użyć cukru pudru lub roztopionej czekolady. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!