Sekret Przepysznych Pierogów – Najstarszy i Najprostszy Polski Przepis.

Pierogi są daniem kuchni polskiej, kochają je wszyscy, niezależnie od płci i wieku. Występują w różnych odsłonach, najpopularniejsze to pierogi ruskie. Ludzie uwielbiają także te z mięsem, kapustą i grzybami, kaszą gryczaną oraz sezonowymi owocami. Pomysłów na farsz jest bardzo dużo. Mogą być okraszone masłem, boczkiem lub polane słodką śmietanką. Na samą myśl o nich ślinka cieknie.

 

Sekretem idealnych pierogów jest ciasto. Odpowiednio dobrane proporcje składników oraz technika wyrabiania sprawiają, że jest delikatne i rozpływa się w ustach.

 

 

 

Poniżej prezentujemy przepis na przepyszne ciasto z 1920 roku, dzięki niemu pierogi będą wyśmienite, a podczas gotowania nie stracą kształtu.

 

SKŁADNIKI:

  • 0,5 kg mąki pszennej typu 450 (ewentualnie można wykorzystać 480)
  • 250 ml ciepłej wody (nie może być wrząca)
  • Łyżka oleju słonecznikowego
  • Łyżeczka soli

 

WYKONANIE:

Przygotować dużą miskę. Do miski przesiać mąkę i wsypać sól, delikatnie wymieszać. Następnie dodać wodę oraz olej. W pierwszej fazie warto wymieszać składniki łyżką, następnie można zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Wyrabianie ciasta kontynuować na stolnicy. Ciasto wyrabiać energicznie przez 15 minut, jeżeli będzie kleić się do rąk można dodać trochę mąki. Warto pamiętać, że dodanie zbyt dużej ilości mąki prowadzi do zmiany proporcji składników, wtedy ciasto może nie wyjść. Odpowiednio wyrobione ciasto powinno być gładkie i sprężyste.

 

Stolnicę posypać mąką, ciasto podzielić na kilka kawałków, przykryć ściereczką, aby nie wyschło. Każdą część rozwałkować, następnie za pomocą np. szklanki wykrawać z ciasta okręgi, które następnie należy faszerować wybranym nadzieniem i gotować. Tak przygotowane pierogi można zamrozić. Smacznego!

 

Ważne! Przeglądając przepisy na pierogi można znaleźć takie z dodatkiem jajka. Wywodzą się one z Włoch, gdzie jajko dodawane jest do ciasta na makarony np. ravioli. Według polskiej receptury ciasto na pierogi składa się tylko z 4 składników.

error: Content is protected !!