Doskonały Przepis Na Rurki Z Kremem, Które Możesz Przygotować Używając Także Ciasta Francuskiego. Nie Pożałujesz

Doskonały Przepis Na Rurki Z Kremem, Które Możesz Przygotować Używając Także Ciasta Francuskiego. Nie Pożałujesz!

Dajemy słowo — są tak pyszne, że palce lizać!

 

 

 

Rurki z kremem to smak dzieciństwa, kochały je nasze mamy kochamy je my. Chrupiące ciasto z delikatnym kremem w środku, można było je kupić w każdej cukierni oraz przydrożnych budkach z łakociami. Drobny smakołyk a poprawiał humor na resztę dnia. Dzięki temu przepisowi będziesz mogła przywrócić wspomnienia dawnych lat. Pozytywnie zaskoczysz domowników i gości. Aromatyczna kawa lub herbata z dodatkiem własnych wypieków smakuje lepiej.

 

Przygotowanie rurek nie zajmie Ci wiele czasu. Dlatego przepis będzie idealny, gdy do drzwi pukają niespodziewani goście lub domownicy na już chcą zjeść coś słodkiego. W razie potrzeby zamiast kruchego ciasta możesz wykorzystać gotowe ciasto francuskie dostępne w każdym sklepie. Ten unikalny przepis sprawi, że poczujesz niepowtarzalny smak rurek na nowo. Na samą myśl cieknie ślinka.

 

 

 

Nie potrzebujesz wybitnych zdolności kucharskich, wystarczy trochę wolnego czasu i motywacja do działania. Rurki przygotowywane są z kruchego ciasta z dodatkiem kwaśnej śmietany i pysznego kremu włoskiego.

 

SKŁADNIKI:

Ciasto:

  • 250g zimnego masła
  • 1 jajko średniej wielkości
  • 380g mąki pszennej typu 450 (ewentualnie można wybrać mąkę tortową)
  • 200g kwaśnej śmietany 18%

 

Włoski krem:
  • 240g cukru z kaszy manny
  • 5 białek jajka kurzego (około 150g)
  • 120g cukru pudru
  • Woda

 

Dodatki:

Cukier puder do posypania wypieków (opcjonalnie)

 

Przygotowanie kruchego ciasta:

Przygotuj stolnicę, dokładnie przesiej mąkę pszenną, dodaj kwaśną śmietanę, jajko, masło podziel na kawałki i dodaj do reszty składników. Nożem dokładnie wymieszaj składniki, teraz możesz zacząć wyrabiać ciasto rękoma. Ugniataj tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, gdy ciasto będzie klejące dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto zawiń w folię spożywczą i wsadź do lodówki na około godzinę.

 

W trakcie schładzania się kruchego ciasta możesz przygotować formy-rurki, które będą bazą do rurek. Roztrzep jajko i starannie pędzelkiem posmaruj każdą foremkę. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na grubość 2 mm, następnie z rozwałkowanego ciasta za pomocą noża wycinaj paski. Paski z ciasta starannie zawiń na foremkach i posmaruj resztą roztrzepanego jajka. Przygotuj dużą blaszkę, wyłóż ją pergaminem i przełóż rurki, wsadź do piekarnika. Piecz je przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Czas pieczenia może się nieco wydłużyć lub skrócić, zależy to od kilku czynników takich jak grubość ciasta i rodzaj piekarnika. W związku z tym złoty kolor ciasta będzie wyznacznikiem końca pieczenia. Upieczone rurki odstaw, aby ostygły, następnie delikatnie wyjmuj formy-rurki. Należy uważać, aby nie uszkodzić ciasta, które jest bardzo kruche i delikatne.

Przygotowując rurki z ciasta francuskiego rozłóż schłodzone ciasto francuskie na stole. Z ciasta wycinaj nożem paski, którymi następnie dokładnie owijaj formy-rurki. Owinięte ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i przełóż na blaszkę wyłożoną pergaminem. Piecz w piekarniku według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu ciasta francuskiego, kontroluj także kolor rurek, aby ich nie spalić. Upieczone rurki odstaw do wystudzenia. Następnie ostrożnie wyciągaj stożkowe foremki. Upieczone ciasto francuskie jest bardzo delikatne, dlatego musisz uważać, aby nie połamać rurek.

 

 

Czas przygotować słodki środek — krem włoski.

Idealny krem skradnie serce każdego. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę, w trakcie ubijania stopniowo wsypuj cukier puder. Do garnka wsyp cukier z kaszy manny, zalej ją wodą, tak, aby była całkowicie zanurzona, zagotuj. Zawartość garnka musi osiągnąć temperaturę 120 stopni. Ugotowaną masę stopniowo przelewaj do ubitych białek, całość ciągle mieszaj. Krem przykryj folią spożywczą i wsadź do lodówki. Schłodzone nadzienie będzie miało lepsza konsystencję co ułatwi napełnianie rurek.

 

Możesz przystąpić do nadziewania rurek. Schłodzony krem przełóż do rękawa cukierniczego. Rurki napełniaj z obu stron, dzięki temu będą one wypełnione dokładnie na całej długości. Rurki możesz posypać cukrem pudrem. Gotowe!

 

 

 

Słodkości przed podaniem przechowuj w lodówce. Teraz możesz cieszyć się pysznym smakiem rurek z kremem. Smacznego!

error: Content is protected !!