Rolada czekoladowa – Genialnie prosty i szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Nie ma nic lepszego, jak smaczny i zdrowy deser dla bliskich, wykonany samodzielnie w domu ze sprawdzonych, dobrej jakości składników. Jeśli jeszcze do tego pięknie prezentuje się na stole, jest to deser doskonały. Do dzieła!

 

 

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 310 g ciastek czekoladowych
  • 160 g ciepłego mleka
  • 30 g kakao
  • 20-30 g cukru

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
  • 300 g serka mascarpone
  • 60 g cukru pudru
  • 5-7 kropli esencji waniliowej (lub opakowanie cukru waniliowego)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Czekoladowe ciasteczka zmiel blenderem, a następnie przełóż do miski, dodaj cukier, kakao i mleko. Wymieszaj i ugnieć gładkie, jednolite ciasto.

 

 

 

2. Z gotowego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na 10-15 minut.

 

3. W tym czasie, przygotuj nadzienie: W misce wymieszaj serek mascarpone z cukrem pudrem i wanilią.

 

4. Na folii spożywczej, rozwałkuj czekoladowe ciasto.

 

 

5. Potem przykryj je drugą warstwą folii i uformuj ciasto w prostokąt. Teraz zdejmij folię i rozprowadź równomiernie na całej powierzchni ciasta krem, pozostawiając 1,5 cm wolnej od kremu krawędzi.

 

 

6. Zawiń całość ciasno w rulon z pomocą folii spożywczej pod ciastem.

 

 

7. Rolada jest gotowa, jednak lepiej smakuje schłodzona kilka godzin w lodówce. Smacznego!

error: Content is protected !!