Pyszne pierogi z ziemniakami oraz boczkiem- W moim domu szybko znikają z talerzy.

Istnieje bardzo dużo przepisów na przygotowanie pierogów. Wielu z nas przygotowuje nadzienia słodkie lub wytrawne.

Poniżej znajdziesz idealny przepis na pyszny farsz z ziemniaków oraz boczku. Koniecznie musisz je przygotować, a gwarantuje że twoja rodzina będzie pod wrażeniem tak pysznych pierogów!

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 50 g masła
  • 2 jajka
  • 3 szkl mąki
  • Żółtko
  • 100-150 ml gorącej wody
  • Łyżeczka soli

 

POTRZEBNE SKŁADNIKI NA PRZYGOTOWANIE FARSZU:
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1 kg ziemniaków
  • Szczypta soli oraz pieprzu
  • 2 cebule

 

WYKONANIA:

1.  Na samym początku obierz, po czym umyj ziemniaki, następnie zetrzyj je na paski za pomocą tarki.

2. Ostrym nożem pokrój boczek na paseczki, następnie obierz cebulę i pokrój na małą kosteczkę.

 

3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż na nim pokrojony boczek oraz cebulę.

4. Po kilku minutach dodaj ziemniaki i smaż całość około 10-15 minut, co jakiś czas mieszaj. Następnie dodaj szczyptę soli oraz pieprzu, dokładnie wymieszaj i odstaw na bok ,aby całkowicie wystygło.

 

5. W między czasie przygotuj ciasto. Na samym początku wbij jajka do miski, po czym dodaj żółtko, sól, masło oraz mąkę. Dokładnie wymieszaj po czym dodawaj stopniowo wodę , następnie zagniataj rękoma ,do momentu aż ciasto będzie miało jednolitą masę. Tak przygotowane odstaw na bok na około 15 minut, przykrywając miskę czystą ściereczką.

6. Po upływie tego czasu posyp lekko blat mąką, po czym za pomocą wałka rozwałkuj ciasto na cienki placek. W przypadku gdy ciasto się klei, koniecznie posypuj go mąką.

 

7. Używając np. szklanki powycinaj z ciasta kółka. Na każde wycięte kółeczko nałóż farsz , po czym sklejaj ciasto w kształt pierożka.

8. Do garnka wlej wodę, po czym wsyp odrobinę soli i gotuj wodę, następnie wkładaj do gotującej się wody pierożki, po czym całość gotuj około 3 minuty. Tak przygotowane pierożki są gotowe!

 

Koniecznie ugotowane ciepłe pierożki podawaj na talerze, jeśli lubisz posyp je podsmażoną cebulka z kawałkami boczku.

 

Gwarantuje, że w szybkim czasie wszystkie znikną z talerzy.

 

Każdy z nas ma swój ulubiony smak farszu, ale zachęcam do wypróbowania farszu z tego przepisu. Jeśli chcesz możesz je także przygotować na każde spotkanie ze znajomymi. U nas w domu za każdym razem bardzo szybko znikają.

 

Koniecznie podziel się tym przepisem z rodzina oraz wszystkimi znajomymi. Życzę smacznego!
error: Content is protected !!