Pyszne jabłkowe roladki- idealny deser na każdą okazje, Twoi goście będą nimi zachwyceni

Już od kilku lat przygotowuje na każdą uroczystość roladki jabłkowe. Za każdym razem bardzo szybko znikają ze stołu. Zarówno moja rodzina jak i zaproszeni goście zawsze są pod wrażeniem tak wspaniałego smaku i zawsze każdy prosi mnie o przepis.

Przygotowanie tego deseru nie zajmie Ci dużo czasu, a wszystkie potrzebne składniki są bardzo łatwo dostępne, lub po prostu masz je w swojej kuchni. Koniecznie podawaj je w towarzystwie gorącej aromatycznej kawy lub herbaty, a zachwytom nie będzie końca!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 145 g masła
  • 300 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 130 ml kefiru
  • 5 łyżek cukru
  • 6 jabłek
  • 3 g wanilii
  • Łyżeczka proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
WYKONANIE:

1.  Na samym początku przygotuj jabłka zacznij od dokładnego umycia, następnie obrania i wykrojenia gniazda nasiennego. Tak przygotowane jabłko zetrzyj na dużych oczkach na tarce.

2. Na patelni rozgrzej 25 g masła, po czym przełóż starte jabłka i dodaj 2 łyżki cukru oraz wanilie, dokładnie wymieszaj po czym, gotuj około 15 minut na małym ogniu. Po tym czasie koniecznie zdejmij z ognia i odstaw, aby całkowicie ostygło.

3. Do miski zbij żółtka, następnie dodaj cukier oraz 3 łyżki kefiru, całość dokładnie połącz ze sobą.

 

4. Do drugiej miski włóż 120 g miękkiego masła oraz proszek do pieczenia i odrobinę soli, całość dokładnie wymieszaj, po czym dodaj wcześniej przygotowaną masę kefirową. Połącz ze sobą dokładnie wszystkie składniki, aby powstało jednolite oraz gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto owiń folią i przechowuj w lodówce około 20 minut.

5. Po upływie tego czasu podziel na dwa kawałki ciasto , po czym wałkiem rozwałkuj na 3-5 mm grubości.

 

6. Gotowe nadzienie także podziel na dwie równe części. Na rozwałkowane ciasta nakładaj nadzienie i całość zwijaj w rulon. Gotowe rulony pokrój na 7 kawałków. Formę wyłóż papierem do pieczenia i układaj na nim przygotowane ruloniki, które posmaruj roztrzepanym żółtkiem.

7. Piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie pyszne roladki są gotowe!

Zanim wyłożysz na talerz, koniecznie posyp każdą roladkę cukrem pudrem, następnie podawaj je w towarzyskie aromatycznej kawy oraz herbaty. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!