Puszysta chmurka – Delikatny, lekki i puszysty deser, który możesz jeść bez żadnych wyrzutów sumienia

Pyszny, delikatny i lekki deser dla wszystkich lubiących domowe słodkości i dbających o zdrową dietę swoich bliskich. Ten deser z powodzeniem możesz jeść kiedy tylko chcesz i bez żadnych wyrzutów sumienia.

 

Puszysta chmurka, przypomina nieco krem bawarski, który jest jednym z najsłynniejszych deserów w południowych Niemczech. Jednak ten przygotowany według podanego przepisu jest lekki, mniej kaloryczny i przygotujesz go w zaledwie kilkanaście minut. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mleko (1,5 szklanki)
  • żółtka jajek (3 sztuki)
  • śmietana niskotłuszczowa lub jogurt (300 ml)
  • woda (4 łyżki)
  • ekstrakt waniliowy (1 łyżeczka)
  • żelatyna (1 łyżka)
  • cukier do smaku

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W małym garnku, utrzyj żółtka z cukrem i postaw na małym ogniu. Następnie, powoli dodawaj mleko i ciągle mieszając podgrzewaj przez ok. 10 minut. Pamiętaj, aby nie zagotować mieszanki.

2. W misce, ubij śmietanę lub jogurt z ekstraktem waniliowym.

 

3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a kiedy lekko przestygnie – dodaj ją do masy mleczno-żółtkowej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.

4. Na koniec, połącz ze sobą składniki z garnka i ubitą śmietaną, dokładnie wymieszaj mikserem i przelej do miski lub pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a nawet na całą noc). Gotowe!

 

Przed podaniem, możesz ozdobić puszystą chmurkę ulubionymi owocami lub musem owocowym. Smacznego!

error: Content is protected !!