Przystawka przygotowana z marynowanych buraczków – wręcz idealna na świąteczny stół.
459
Przystawka przygotowana z marynowanych buraczków – wręcz idealna na świąteczny stół.
Wielkimi krokami zbliżają się święta oraz Nowy Rok. Wszyscy ten czas spędzają zgodnie z własnym uznaniem. Jedni decydują się czas ten spędzić za miastem, a inne osoby nie wyobrażają sobie tego czasu spędzać w inny sposób, niż podczas uczty z rodziną. Zarówno gdy należy się do tej pierwszej, jak i drugiej grupy, można zdecydować się na przyrządzenie tejże przystawki.
Jest to przepyszna przystawka z buraczków przygotowywana do słoiczków. Sprawdza się idealnie na stół świąteczny oraz do spakowania na wyjazd. Jest ona przyprawiana mandarynkowym sokiem. Dzięki temu można już poczuć prawdziwy zapach Bożego Narodzenia, a także Nowego Roku.
Spróbujmy tego przepisu i przekonajmy się sami!
Składniki
Będziemy potrzebować:
-
sześciu ząbków czosnku,
-
dwa średnie buraki,
-
pięciu łyżek soku z mandarynki,
-
dwóch łyżek oleju,
-
jednej łyżki octu,
-
jednej łyżeczki mielonej kolendry,
-
dwóch łyżeczek soli,
-
pół łyżeczki kurkumy,
-
pieprzu do smaku.
Przygotowanie
W pierwszej kolejności umyjmy i obierzmy buraki ze skórki, a później zetrzyjmy je na tarce o grubszych oczkach.
Później drobno posiekajmy czosnek i przeciśnijmy go przez praskę. Dodajmy czosnek do buraków i wymieszajmy.
Do miseczki należy wycisnąć sok z mandarynki i dodajmy olej, kurkumę, ocet, sól, pieprz i kolendrę. Później zalejmy marynatą gotową buraczki i wszystko wymieszajmy dobrze. Chodzi o sok, który puściły buraczki podczas procesu ścierania.
Przełóżmy całość buraczki do słoiczka i zakręćmy pokrywkę bardzo szczelnie. Włóżmy słoiki do lodówki minimum na jedną noc. W ten sposób przechowywane buraczki będą już gotowe do zjedzenia i to w każdej chwili.
Przed bezpośrednim podaniem, należy zawsze buraczki wymieszać z marynatą. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć wszystkim smacznego!