Przystawka przygotowana z marynowanych buraczków – wręcz idealna na świąteczny stół.

Przystawka przygotowana z marynowanych buraczków – wręcz idealna na świąteczny stół.
Wielkimi krokami zbliżają się święta oraz Nowy Rok. Wszyscy ten czas spędzają zgodnie z własnym uznaniem. Jedni decydują się czas ten spędzić za miastem, a inne osoby nie wyobrażają sobie tego czasu spędzać w inny sposób, niż podczas uczty z rodziną. Zarówno gdy należy się do tej pierwszej, jak i drugiej grupy, można zdecydować się na przyrządzenie tejże przystawki.

 

Jest to przepyszna przystawka z buraczków przygotowywana do słoiczków. Sprawdza się idealnie na stół świąteczny oraz do spakowania na wyjazd. Jest ona przyprawiana mandarynkowym sokiem. Dzięki temu można już poczuć prawdziwy zapach Bożego Narodzenia, a także Nowego Roku.
Spróbujmy tego przepisu i przekonajmy się sami!

 

Składniki
Będziemy potrzebować:
  • sześciu ząbków czosnku,
  • dwa średnie buraki,
  • pięciu łyżek soku z mandarynki,
  • dwóch łyżek oleju,
  • jednej łyżki octu,
  • jednej łyżeczki mielonej kolendry,
  • dwóch łyżeczek soli,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • pieprzu do smaku.
Przygotowanie
W pierwszej kolejności umyjmy i obierzmy buraki ze skórki, a później zetrzyjmy je na tarce o grubszych oczkach.

 

Później drobno posiekajmy czosnek i przeciśnijmy go przez praskę. Dodajmy czosnek do buraków i wymieszajmy.

 

Do miseczki należy wycisnąć sok z mandarynki i dodajmy olej, kurkumę, ocet, sól, pieprz i kolendrę. Później zalejmy marynatą gotową buraczki i wszystko wymieszajmy dobrze. Chodzi o sok, który puściły buraczki podczas procesu ścierania.

 

Przełóżmy całość buraczki do słoiczka i zakręćmy pokrywkę bardzo szczelnie. Włóżmy słoiki do lodówki minimum na jedną noc. W ten sposób przechowywane buraczki będą już gotowe do zjedzenia i to w każdej chwili.

 

Przed bezpośrednim podaniem, należy zawsze buraczki wymieszać z marynatą. Nie pozostaje nic innego, jak życzyć wszystkim smacznego!

 

 

 

Przystawkę można podawać jako przekąskę samodzielną, czy też jako dodatek do ziemniaków oraz do mięs. Jest pełna jodu, witaminy A, wapnia oraz fosforu. Będzie wręcz idealną profilaktyką podczas niedoboru zimowego witamin.

error: Content is protected !!