Przepyszne żeberka jak z restauracji: Zrób je według tego przepisu, a Twój mąż będzie zachwycony.

Wyśmienite żeberka w sosie jak z restauracji

Aromatyczne zapachy dochodzące z restauracji przyciągają amatorów dobrego jedzenia. A może by tak samemu w domu zrobić takie popisowe danie i zachwycić wszystkich? Nic prostszego. Kilka składników, odrobina chęci i czasu i mamy danie jak z renomowanej restauracji. Zachwyci domowników i gości. I na pewno na stałe zagości w naszym domowym menu. Odpowiednio dobrane przyprawy nadają temu daniu wyrazistego smaku. Sos jest słodko-kwaśny (połączenie miodu i sosu sojowego) dlatego idealnie nadaje się do naszych żeberek wieprzowych. Poniższy przepis gwarantuje, że żeberka będą miękkie i soczyste. Idealne do rodzinnego obiadu z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówka. Stworzysz swoje popisowe danie na miarę najlepszego szefa kuchni. Przygotuj zatem wszystkie składniki i do dzieła!

 

Do przygotowania żeberek będą potrzebne następujące składniki:
  • 1.5 kg żeberek wieprzowych,
  • suszony czosnek – szczypta do smaku,
  • rozmaryn – również do smaku,
  • 1.5 łyżeczki soli,
  • pieprz czarny, mielony.

 

Składniki potrzebne do wykonania marynaty:
  • 3 łyżki stołowe keczupu,
  • 1 łyżka stołowa musztardy,
  • 1 mała łyżeczka miodu,
  • 3 łyżki stołowe sosu sojowego.

 

Sposób przygotowania:

Ustaw piekarnik na 200 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotuj mięso do pieczenia. Umyj i dokładnie osusz papierem ręcznikowym żeberka. Następnie pokrój je w paski o szerokości około 10 cm. Oprósz solą z obu stron. Dopraw pozostałymi przyprawami. Blachę do pieczenia wyłóż dokładnie folią aluminiową i ułóż na nim wcześniej przygotowane mięso.

 

 

Wstaw do wcześniej nagrzanego piekarnika na około 30-40 minut na środkowy ruszt.  Po tym czasie posyp podpieczone mięso rozmarynem i zawiń je dokładnie w folię aluminiową. Następnie piecz dalej w piekarniku przez 50-60 minut.

 

 

Gdy mięso się będzie nadal piekło, możemy przygotować marynatę do naszych żeberek. W małym garnku wymieszaj wszystkie składniki podane w przepisie (keczup, musztarda, miód i sos sojowy). Zagotuj na małym ogniu przez około 5 minut, ciągle mieszając.

 

 

Tak przygotowanym sosem posmaruj pieczące się mięso. Nie zawijaj już folii i zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni Celsjusza.  Wstaw ponownie do piekarnika i piecz przez 10-15 minut.

 

 

Po tym czasie mięso jest gotowe do jedzenia. Pachnie aromatycznie i smakuje wyśmienicie. Skórka jest przypieczona i chrupiąca, a mięso dosłownie rozpływa się w ustach. Możemy to danie zaserwować również jako główne danie na rodzinny obiad. Sprawdzi się również na kolacje czy imprezę z przyjaciółmi. 

error: Content is protected !!