Proste ciasto mandarynkowe, którego aromat poczujesz w całym mieszkaniu!
Poznaj niezwykle prosty, ale smaczny przepis na pachnące ciasto mandarynkowe. Zachwyci ono swoim smakiem zarówno domowników, jak i gości. Świetnie nada się jako przysmak, który posłuży za element zaskoczenia na świątecznym stole. Można się w nim dosłownie zakochać, dlatego życzymy smacznego i wesołych świąt!
Składniki potrzebne do przygotowania pysznego i kolorowego ciasta z mandarynkami, które skradnie serca wszystkich:
-
2-3 żółtka
-
180 g mąki pszennej
-
2 średniej wielkości mandarynki
-
1/2 saszetki cukru wanilinowego
-
100 g cukru
-
25 g roztopionego masła (do ciasta)
-
25 g masła (do polania ciasta przed pieczeniem)
-
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
-
1/3 łyżeczki soli
-
2 łyżki cukru (do posypania ciasta)
-
2-3 łyżki cukru pudru (do dekoracji ciasta)
PRZYGOTOWANIE:
Najpierw ubij żółtka z cukrem, a następnie stopniowo dodaj roztopione masło, mleko, cukier wanilinowy i sól. Do powstałej w ten sposób masy dodaj przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia i całą masę dokładnie wymieszaj. Ciasto przenieś na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia lub dokładnie natłuszczoną.
Obierz mandarynki i ułóż jej kawałki na cieście, polej wszystko roztopionym masłem, dodając w tym czasie 2 łyżki cukru.
Włóż ciasto do rozgrzanego wcześniej do 180 stopni piekarnika. Piecz przez około 30-35 minut.
Gotowe ciasto po wykonaniu próby za pomocą szpikulca nie będzie do niego przywierać. Sprawdź je po 30-35 minutach pieczenia. Jeśli jest gotowe, wyjmij je i posyp cukrem pudrem.