„Pij Mleko, Będziesz Wielki” – 5 Faktów Na Temat Mleka, Które Przez Naukę Zostały Uznane Za Mity

Wszystkie ssaki produkują mleko, które pozwala na wykarmienie swojego potomstwa. Drobne i delikatne żołądki noworodków, zaraz po narodzinach nie mogą przyjmować przez dłuższy czas stałych pokarmów, a brak zębów uniemożliwia jego przeżuwanie. Prawdopodobnie to dlatego wciąż myślimy, że mleko to podstawa i jest naprawdę zdrowe.

 

 

Ciągle wierzymy również w kilka mitów, które nauka dawno już obaliła. Okazuje się, że nadmierne picie mleka, wcale nie jest dla nas takie korzystne jak nam się wydaje.

 

Oto 5 mitów na temat mleka, w które ciągle wierzymy:

 

 

1. “Mleko buduje zdrowe i mocne kości”

 

Chyba wszyscy pamiętają głośną kampanię “Pij mleko, będziesz wielki”. Dorastając, byliśmy zmuszani do picia mleka każdego dnia, z uwagi na wysoką zawartość wapnia, który sprawia, że kości są mocniejsze. Jednakże, badania przeprowadzone na uniwersytecie Harvard nie potwierdzają tej zależności. Eksperci badali 72 tysiące kobiet przez 20 lat i doszli do wniosku, że mleko wcale nie sprawia, że kości są silniejsze, nie łamią się i nie grozi nam osteoporoza.

 

2. “Mleko pomaga w odchudzaniu”

 

W rzeczywistości, według naukowców okazało się, że produkty mleczne, które mają nam pomóc w utracie zbędnych kilogramów tak naprawdę sprawiają, że tyjemy.

 

3. Mleko uważane jest za jeden z najlepszych wytworów natury

 

To, że ssaki naturalnie produkują mleko dla swojego potomstwa nie oznacza od razu, że to perfekcyjne pożywienie również dla człowieka. Bardzo wiele ludzi cierpi z powodu nietolerancji pokarmowej i uczulenia na laktozę, a spożywanie mleka kończy się potwornymi bólami brzucha i wzdęciami.

 

4. “Dzieci potrzebują mleka, gdy rosną”

 

Mimo, że karmienie piersią jest nadal uważane za najlepszy sposób odżywiania dla małych dzieci, inne produkty, takie jak mleko w proszku dla niemowląt, mogą powodować rozwój cukrzycy typu I.

 

5. Picie mleka jest dobre dla serca?

 

Wygląda na to, że nie. Mleko zawiera sporo nasyconych kwasów tłuszczowych, które często spożywane, mogą powodować zatykanie się tętnic i podwyższony cholesterol.

error: Content is protected !!