Świąteczna ozdoba, którą możesz zjeść ze smakiem

Przedstawiam przepis na pierniki, którymi przyozdobisz świąteczny stół. Sprawdzą się zarówno jako smaczny prezent, jak i słodki dodatek do kawy. Piernikowa choinka w całości wykonana jest z jadalnych składników.

 

 

W krótkim czasie, a do tego z łatwością wykonasz ją sama dzięki przepisowi, który Ci zaprezentuje. Zapach aromatycznych przypraw sprawi, że w Twoim domu nastanie świąteczny nastrój.

 

Do wykonania piernikowej choinki potrzebujesz foremek w trzech kształtach, jednak jeśli nie posiadasz ich – nie martw się, możesz wyciąć je z tektury. Potrzebujesz 6 sześciokątnych gwiazd o różnych rozmiarach. Największa gwiazda powinna mieć średnicę 8 centymetrów. Finalnie potrzeba 3 par gwiazd – po dwie o takiej samej wielkości. Podsumowując – jedna choinka składa się z podstawy oraz 6 gwiazd.

 

 

Składniki z przepisu są wystarczające, aby zrobić 2 choinki. Z pozostałości ciasta możesz upiec przepyszne i chrupiące pierniczki – kształty takie jakie dusza Ci podpowiada.

 

 

Podczas przygotowywania lukru, bezpieczniej jeśli użyjesz jaj przepiórczych. Choinkę możesz udekorować również polewą z białej czekolady, posypką cukrową czy drażetkami. Działamy!

 

 

Składniki na ciasto
  • 3,5 szklanki mąki
  • 0,5 szklanki mąki do podsypywania ciasta
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 0,5 łyżeczki zmielonych przypraw, takich jak imbir, cynamon, kardamon – doskonale sprawdzi się gotowa mieszanka przypraw do piernika
  • 0,5 łyżki stołowej miodu
  • 2 jaja kurze
  • 50 gram masła
  • 1/4 szklanki wody
  • 1 żółtko z jaja przepiórczego

 

Składniki na lukier
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 białko z jaja przepiórczego

 

Przygotowanie
1. Wlej wodę do garnka, następnie dodaj miód, masło oraz cukier. Podgrzej do 75 stopni mieszając.

 

2. Na początek przesiej mąkę przez sito i połowę wsyp do garnka z wodą. Dodaj przyprawy. Wymieszaj dokładnie masę, aby uniknąć grudek. Odstaw do wystygnięcia. Gdy ciasto osiągnie temperaturę pokojową, dodaj jaja kurze i żółtko jaja przepiórczego, pozostałą mąkę, a także sodę. Zagnieć ciasto, a następnie zawiń je w folię spożywczą. Odstaw na 30-40 minut.

 

3. Posyp blat mąką. Wyłóż ciasto i rozwałkuj je na grubość 7 mm. Im cieńsze ciasto, tym piernik bardziej twardy i suchy.

 

 

4. Zaczynamy wykrawać gwiazdki – używaj foremek o 3 rozmiarach.

 

5. Wyłóż blaszkę papierem do pieczenia, a następnie wyłóż na niego gwiazdki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 7-8 minut. Docelowy czas zależy od piekarnika – sprawdź stan pierniczków już po 6 minutach, aby ich zbytnio nie przesuszyć.

 

 

6. Gdy pierniczki całkowicie wystygną, udekoruj je lukrem, przygotowanym z ubitego białka z cukrem pudrem. W momencie, gdy lukier zastygnie i nie będzie kleisty, możesz zacząć składać choinkę.

 

 

7. Składanie choinki zaczynamy od największych gwiazd. Nałóż kleksa z lukru na środku każdej gwiazdki, a następnie umieszczaj kolejną mniejszą gwiazdkę. Rozkładaj gwiazdy tak, aby promienie wyższego poziomu nie pokrywały się z promieniami niższego.

 

 

Odstaw choinki do momentu wyschnięcia lukru. Przepiękne i przepyszne choinki gotowe!

 

 

Choinki doskonale sprawdzą się jako ozdoba na świątecznym stole. Możesz zrobić w nich malutkie dziurki i przewlec grubą nić, aby pełniły funkcję bombek. Dodatkowo możesz zapakować je w papier dekoracyjny, czy np. duży słoik, aby podarować je swoim bliskim – będzie to uroczy i smaczny podarunek, który na pewno zaskoczy. Warto wspomnieć, że odpowiednio przechowywane pierniki długo zachowują świeżość, choć są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka!

error: Content is protected !!