Domowe pierniki na kefirze – kiedy je zrobisz zapomnisz o innych przepisach – jeszcze nie jadłam tak dobrych. Pozostają miękkie bardzo długo

Domowe pierniczki wykonane na kefirze utrzymują się przez długi czas od momentu ich wykonania. Warto wypróbować ten domowy przepis!

Składniki:

  • 350 ml kefiru,
  • 1,5 szkl. cukru kryształu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 2 jajka,
  • 3 łyżki roślinnego oleju,
  • 1 łyżka przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka oczyszczonej sody,
  • 4 szklanki mąki pszennej.

Sposób przygotowania:

Białko z jednego jajka oddzielić od żółtka i odstawić na potem. Resztę jajek należy ubić z dodatkiem miodu oraz cukru, z którego także odstawić 3 łyżki. Potem do składników dodać olej roślinny wraz z kefirem, a także specjalną przyprawę do pierników.

 

Wszystko razem ubijać mikserem przez chwilę. Mąkę przesiać do powstałej masy, a następnie wsypać jeszcze sodę oczyszczoną. Masę zagnieść ręcznie.

Później rozwałkować je na około 1 cm i wycinać foremkami dowolne figury. Każdą z nich przełożyć na blaszkę do pieczenia, która musi być wyścielona pergaminem.

Całość wstawić do wcześniej dobrze rozgrzanego piekarnika. Piec w temperaturze między 180 a 190 stopni przez około 25 minut. Podczas pieczenia ubić odłożone na samym początku białko na sztywną pianę, a później dodać do niego pozostałą część cukru.

 

Ubijać aż do rozpuszczenia się kryształu. Po upływie zalecanego czasu pieczenia, wyjęte pierniki posmarować delikatnie ubitą pianą i wszystko razem zapiekać jeszcze około 10 minut.

Po upieczeniu, domowe pierniki należy odłożyć do ostygnięcia, a potem można delektować się nimi.

error: Content is protected !!