Doskonały przepis na babciną pastę czosnkową. Idealne na przeziębienia.

Idealnym pomysłem na zachowanie słonecznego lata na zimę i wiosnę, jest robienie przetworów. Najlepszą porą roku na szykowanie zapasów jest jesień, kiedy to mamy najwięcej świeżych i dojrzałych warzyw do kupienia w sklepach i na targach. 

 

Ten przepis na przepyszną i zdrową pastę czosnkową, zawiera w swoim składzie szereg ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu minerałów.

 

Pasta czosnkowa jest idealna nie tylko do smarowania kanapek, ale świetnie się nada także jako dodatek do zapiekanek czy sosów. Ten przepis jest bardzo prosty, nie wymaga od ciebie żadnych specjalnych umiejętności kucharskich.

 

 

 

Składniki:
  • 30 ml oliwy z oliwek,
  • 250 g czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka soku z cytryny.
  • Słoik wysterylizowany o pojemności 300 ml.

 

Przygotowanie:

Ząbki czosnku należy obrać, po czym zmiksować w blenderze. Następnym etapem jest dodanie pozostałych składników i ponowne, dokładnie zmiksowanie w blenderze. Powstałą pastę, należy przełożyć do wysterylizowanego słoika, po czym skropić na wierzchu 1 łyżeczką oliwy z oliwek.

 

 

Przepis ten można także nieco urozmaicić. Do zmiksowanej masy należy dodać jeszcze jedną łyżkę octu jabłkowego oraz posiekane dwie gałązki koperku.

 

W przypadku tego przepisu, urozmaicanie go różnymi składnikami jest bardzo wskazane, ograniczeniem może tutaj być jedynie nasza kreatywność.

 

Przygotowaną pastę czosnkową, należy przechowywać w dobrze zakręconym słoiku. Można ją trzymać zarówno w lodówce jak i zamrażalce i wykorzystać w każdym dowolnym momencie. Ta pasta jest idealna do codziennego spożywania i budowania odporności, ale także w stanach przeziębienia, jako naturalny antyoksydant.

 

Polecam! Smacznego!

error: Content is protected !!