Owsianka i jabłka jako pomysł na przepyszny, niskokaloryczny deser

Każdego czasem nachodzi ochota na coś słodkiego. Dotyczy to wszystkich – zarówno kobiet jak i mężczyzn. Często jednak, w obawie przed przybraniem kilku dodatkowych kilogramów, wahamy się przed skosztowaniem smacznego ciastka lub innego słodkiego przysmaku.

Jednakże, są sposoby na to, aby czuć radość z każdego deseru, bez obaw o swoją figurę. Polecam Wam doskonały przepis na zdrowe, a przy tym niskokaloryczne ciasto, zawierające płatki owsiane oraz przepyszne jabłka. Gwarantuję, że smakuje wyśmienicie!

 

Składniki:
  • 4 jabłka
  • 3 jajka
  • 1 cytryna
  • 100g mąki pszennej
  • 160g cukru
  • 150g płatków owsianych
  • 120g masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

 

Jak przygotować?

1. Na około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta należy wyjąć z lodówki masło, gdyż musi ono zdążyć zmięknąć.

 

2. Następnie przygotowujemy miskę, do której wkładamy kolejno masło oraz cukier, dodajemy sól i przystępujemy do miksowania, które powinno trwać 5 minut. Miksując dalej, dodajemy po jednym jajku. Masa musi uzyskać jasny kolor oraz gładką konsystencję.

3. Przygotowujemy drugie naczynie, do którego to z kolei wsypujemy: mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i płatki owsiane. Bardzo dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy naszą masę płynną i kontynuujemy mieszanie do czasu, aż masa stanie się jednolita i miękka.

4. Obieramy jabłka i kroimy je w drobną kostkę. Ścieramy na tarce skórkę cytryny, po czym dodajemy ją do ciasta, wraz z jabłkami, które uprzednio należy skroplić jej sokiem. Całość dokładnie mieszamy.

5. Na posmarowaną masłem blachę (o średnicy 26 cm) wykładamy naszą masę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 45-50 minut, tak długo aż patyczek będzie suchy. Smacznego!

error: Content is protected !!