Ogórki gruzińskie – poznaj przepis na przepis, którym zachwycisz domowników

Sprawdź, jak przygotować lekko słone ogórki z dodatkiem aromatycznych przypraw. Wszyscy będą pytać Cię o przepis!

 

Przygotowane w ten sposób ogórki świetnie sprawdzają się jako przysmak na imprezę ze znajomymi i inne okazje. Można przyrządzić je bardzo szybko, a uzyskany efekt końcowy jest warty zabrania się do pracy. Co najważniejsze, przepis jest bardzo prosty, a składniki do niego potrzebne na pewno znajdują się już w Twojej kuchni.

Czego potrzebujesz?
  • 1 kg ogórków;
  • 3 ząbki czosnku;
  • 3/4 łyżki soli;
  • łyżeczka cukru;
  • kolendra (pół pęczka);
  • pół łyżeczki ostrej papryki;
  • pół łyżeczki kminku.

 

Sposób przygotowania:

1. Na początek łączymy ze sobą przyprawy (cukier, sól, kminek oraz paprykę) w moździerzu. Dzięki temu staną się wyjątkowo aromatyczne i dodadzą ogórkom niesamowitego smaku.

2. Następnie zabieramy się za same ogórki. Po umyciu ich pod bieżącą wodą, kroimy je w większe słupki. Tak przygotowane kawałki umieszczamy w pojemniku, który będzie można zamknąć przykrywką. Dodajemy również do środka zmiażdżone wcześniej przyprawy i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Siekamy także bardzo drobno kolendrę i posypujemy nią na koniec całość.

3. To już prawie wszystko! Teraz pozostaje już tylko zamknąć szczelnie pojemnik, aby całość dokładnie się ze sobą połączyła. Opakowaniem trzeba kilka razy energicznie potrząsnąć, by składniki się pomieszały. Ogórki należy włożyć do lodówki i tam przechowywać. Już na następny dzień są gotowe do podawania jako dodatek do dań lub przekąska. Smacznego!

error: Content is protected !!