Naleśniki z ziołami – Idealne na śniadanie dla bliskich w zaledwie kilka minut

Wiele osób z rozmarzoną miną wspomina naleśniki, którymi zajadali się w dzieciństwie. To potrawa, którą serwowały nam babcie jako słodki deser.

 

Chętnie wracamy do tych wspomnień i smaków. Naleśniki to jednak bardzo uniwersalna potrawa, która może stanowić podstawę każdego posiłku. Zjemy je na ciepło słodkie lub wytrawne, weźmiemy do pracy jako przekąskę lub odgrzejemy sobie na kolację.

Można uruchomić fantazję i poszaleć z dodatkami, tworząc własne kompozycje. Świetnie sprawdzą się u zabieganych osób, bo można je przygotować wcześniej i odgrzać lub zjeść na zimno. Zawsze świetnie smakują, a lubią je zarówno dzieci jak i dorośli!

 

Potrzebne składniki:
  • 3 jajka
  • 300 g mąki pszennej
  • 600 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki ulubionych ziół (mogą to być np. oregano, bazylia, tymianek, majeranek itd.)
  • 1/2 kwasku cytrynowego lub soku wyciśniętego z cytryny
  • do smażenia – olej słonecznikowy

 

Przygotowanie:

1. Przygotuj dużą miskę i wlej do niej pół litra zimnej wody. Dodaj cukier, sól oraz sodę. Wbij całe jajka i dokładnie wymieszaj ze sobą wszystkie składniki.

 

2. Do pozostałych 100 ml wody wsyp kwasek lub wlej sok z cytryny. Wymieszaj dokładnie i odstaw na kilka minut na bok.

3. Do miski wsypuj stopniowo mąkę i delikatnie połącz ze sobą składniki. Możesz użyć w tym celu miksera, ustawionego na niskie obroty. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, odstaw je na około 20 minut.

 

4. Po 20 minutach dodaj do masy wodę z kwaskiem cytrynowym, wsyp wszystkie wybrane przez siebie drobno pokrojone zioła i dokładnie przemieszaj.

 

5. Rozgrzej olej słonecznikowy na patelni i wlewaj ciasto chochlą. Pamiętaj, aby naleśniki nie były zbyt grube, aby można je było odwrócić. Smaż do uzyskania złotego koloru z każdej strony. Gotowe, smacznego!

error: Content is protected !!