Marcepanowe szaleństwo – Takiego deseru nie da się łatwo zapomnieć, nie pozostawi nikogo wobec siebie obojętnym

Prawdziwa bomba smaku która sprawi, że bliscy i zaproszeni goście nie będą w stanie mu się oprzeć. Pięknie wygląda, smakuje wyjątkowo i przygotujesz je na Świąteczny stół z prawdziwą przyjemnością. Przygotuj się na pochwały i dzielenie przepisem…Do dzieła!

SKŁADNIKI NA CIASTO:
  • 250 g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

SKŁADNIKI NA PIANKĘ:
  • 4 białka jaj
  • 1/2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 125 g cukru pudru

 

SKŁADNIKI NA KREM:
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 250 ml mleka
  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • Torebka cukru waniliowego
  • 50 g cukru

 

DODATKOWO:

225 g ulubionych mrożonych owoców. Możesz użyć borówek i malin.

PRZYGOTOWANIE:

1. W misce, utrzyj masło z 200 g mąki, a następnie dodaj żółtka, cukier, pozostałą mąkę i zagnieć gładkie ciasto.

 

2. Gotowe ciasto wyłóż tworząc boki do formy o wymiarach 25×30 cm. przykrytej papierem do pieczenia.

3. Teraz, równomiernie na całej powierzchni, poukładaj mrożone owoce.

4. W wygodnej misce, wymieszaj mikserem 4 białka jaj z cukrem i stopniowo dodawaną mąką. Przygotowaną masę, wyłóż równomiernie na warstwie owoców.

5. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40 minut. Jeśli piana zacznie się przypalać – przykryj ciasto folią aluminiową.

 

6. W tym czasie, przygotuj krem: W garnku, wymieszaj mleko z cukrem, cukrem waniliowym, żółtkami, skrobią i pozostałą mąką. Dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu do czasu, aż masa zgęstnieje. Potem zdejmij z ognia, wystudź, dodaj miękkie masło i wymieszaj.

7. Upieczone wcześniej i wystudzone ciasto, przekrój na pół i przełóż kremem budyniowym. Lekko dociśnij i gotowe!

 

Marcepanowe ciasto z owocami, ozdób według uznania. Doskonale smakuje w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy lub herbaty. Smacznego!

error: Content is protected !!