Kurczak podany w miodzie- jeszcze nie jadłam tak delikatnego mięsa , spróbuj koniecznie ten przepis.

Wiele jest metod, przepisów lub sposobów na przygotowanie pysznego kurczaka , w każdym zawsze znajdziesz coś nowego.

 

Najbardziej popularnym mięsem jest drobiowe mięso, gdyż jest bardzo łatwo dostępne, delikatne, zdrowe, uniwersalne oraz świetnie z wieloma składnikami się komponuje. Z tego mięsa przygotować można różne przekąski jaki i samodzielne dania , które zawsze kuszą piękny aromatem jak i świetnym smakiem.

Na długo zapamiętasz według tego pysznego przepisu kurczaka w miodzie . Zapraszam poniżej na przepis!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 6 udek z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 0,25 szkl miodu
  • Pół łyżeczki soli
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • Łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • Pół łyżeczki pieprzu czarnego mielonego

 

 

WYKONANIE:

1. W mieszance z mąki praz papryki obtocz umyte oraz oczyszczone udka z kurczaka. Przypraw sola oraz pieprzem, następnie wysmaruj olejem naczynie żaroodporne i układaj w nim przygotowanego kurczaka.

 

2. Do osobnej miski wlej sos sojowy, dodaj miód oraz czosnek przeciśnięty przez praskę, dokładnie wymieszaj. tak przygotowaną mieszanką dokładnie polej udka.

 

3. Przez 30 minut przykryte folią aluminiową piecz w 200 stopniach. Po upływie tego czasu zdejmij folię i przez 15 minut jeszcze piecz. To wszystko!

 

Tak przygotowanego kurczaka podawaj z pieczonymi ziemniakami oraz ze świeżych warzyw surówką. Życzę smacznego!

 

Jeśli chcesz użyj skrzydełek lub pod udek z kurczaka, na pewno będą pyszne, aromatyczne oraz bardzo delikatne.

error: Content is protected !!