Kurczak gyros – Połączenie tych składników, czyni to danie doskonałym. Koniecznie musisz spróbować

Nie ma nic lepszego jak aromatyczny, soczysty i delikatny kurczak, przygotowany w kilka minut i w piekarniku. Kurczaka gyros według tego sprawdzonego przepisu, polecam wszystkim zapracowanym Paniom domu ceniącym swój czas spędzony w kuchni i lubiącym zaskakiwać swoich bliskich nowinkami kulinarnymi. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

 

 

SKŁADNIKI: (dla 4 osób)
  • 4 filety z kurczaka
  • 4 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka koperku
  • sól do smaku
  • przyprawa do gyrosa

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Filety z kurczaka umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w dużą kostkę. Potem, przełóż go do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. W misce, wymieszaj śmietanę z musztardą, przyprawą do gyrosa oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

 

 

2. Przygotowaną marynatą, zalej równomiernie fileta w naczyniu i przykryj folią aluminiową.

 

 

3. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 40-50 minut – do miękkości. Gotowe!

 

Jeśli chcesz, aby filet z wierzchu się zarumienił, kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij folię i piecz jeszcze kilka minut. Smacznego!

error: Content is protected !!