Nie jeden łasuch skusi się na tak pyszne kruche ciasto z dwóch jaj i dodatkiem mąki.

Słodkie i szybkie kruche ciasto jogurtowe.
Jest proste i szybkie w wykonaniu. Gdy po raz pierwszy pieczesz ciasto to właśnie jest idealny przepis. Będziesz zachwycony.

 

Przygotuj składniki:
  • 70 gram cukru pudru
  • 2 jajka
  • 200 gram mąki pszennej
  • 70 ml roztopionego masła
  • starta skórka z limonki lub cytryny
  • szczypta soli
  • małe opakowanie proszku do pieczenia

W oddzielne miski wlewamy żółtko i białko. Do uzyskania puszystej masy dodajemy do żółtek cukier i dokładnie ucieramy. Następnie dodajemy schłodzone, roztopione masło i dokładnie mieszamy.

 

Do masy jajecznej dodajemy sól, proszek do pieczenia, starta skórkę z limonki lub cytryny i mąkę.

 

Dokładnie formujemy ciasto i dzielimy na dwie części , następnie wkładamy na 30 min do zamrażalnika.

Na blaszkę np.: do tarty wykładamy papier. Na grubych oczkach ścieramy połowę ciasta i rozkładamy je na blaszce.

 

 

Przygotowanie kremu:
  • 3 łyżki cukru
  • 2 białka
  • 400 gra, jogurtu o smaku waniliowym
  • 3 łyżki mąki

 

Z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy cukier. Jogurt wlewamy do drugiej miski i dodajemy do niego mąkę. Dokładnie mieszamy do pozbycia się grudek. Do masy dodaj białka i dokładnie wymieszaj.

 

 

Krem umieść na przygotowanym cieście. Za pomocą tarki przykryj krem drugą warstwą ciasta. Do rozgrzanego piekarnika wkładamy ciasto i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto się upiecze wyjmij je i odstaw, aż ostygnie.

 

 

Nie wyjmujcie gorącego ciasta z blachy, gdyż może się rozpłynąć bądź po prostu opadnie.

error: Content is protected !!