Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu. Przyrządzana na wiele sposobów, zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Jednakże ta wersja z gryką i sosem pomidorowym uważam, za na najsmaczniejszą z możliwych.
Dużym plusem tego dania jest to, że jest bardzo sycące, ale także zdrowe, i jednocześnie soczyste i rozpływające się w ustach. Kotleciki idealnie nadadzą się na rodzinny obiad i dla przybyłych gości. Polubią je zarówno dzieci jak i dorośli.
Na początek przygotuj kaszę gryczaną: opłucz ją dokładnie i włóż do dotującej się, osolonej wody. Gotuj tak, jak to jest napisane na opakowaniu. Ugotowaną kaszę pozostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie wymieszaj mięso z pozostałymi składnikami oraz przyprawami.
Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć z kaszą i mięsem i uformować owalne kotleciki. Tak uformowane kotleciki włóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż, aż do momentu uzyskania złocistego koloru.
Na drugiej patelni podsmaż poszatkowaną w pierścienie cebulę. Kolejnym etapem jest dodanie na patelnię sosu pomidorowego i podgrzanie go, po czym dodaj kotleciki i duś na średnim ogniu przez około 20- 25 minut.
Pamiętaj aby danie dusiło się na średnim ogniu. To ważne, gdyż w przeciwnym razie może dojść do przypalenia potrawy, a wtedy nie będzie smaczna. Po upłynięciu czasu, danie można podawać z różnymi dodatkami, np. z surówkami albo frytkami.