Greckie kotleciki mięsne. Bardzo smaczne, lepiej zrób większą ilość, bo szybko znikają.

Te kotleciki mięsne robione są z dodatkiem kaszy. Ich smak przypomni Ci słoneczne wakacje w Grecji. Możesz zachwycić tą potrawą swoich domowników albo gości.

 

Potrawa jest bardzo prosta w wykonaniu. Przyrządzana na wiele sposobów, zachwyci każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza. Jednakże ta wersja z gryką i sosem pomidorowym uważam, za na najsmaczniejszą z możliwych.

 

Dużym plusem tego dania jest to, że jest bardzo sycące, ale także zdrowe, i jednocześnie soczyste i rozpływające się w ustach. Kotleciki idealnie nadadzą się na rodzinny obiad i dla przybyłych gości. Polubią je zarówno dzieci jak i dorośli.

 

Składniki :
  • 500 g mielonego mięsa,
  • 200 g sosu pomidorowego,
  • 150 g kaszy gryczanej,
  • 2 cebule,
  • 2 jajka,
  • olej,
  • mąka,
  • sól i pieprz.

 

 

Sposób przygotowania dania: 

Na początek przygotuj kaszę gryczaną: opłucz ją dokładnie i włóż do dotującej się, osolonej wody. Gotuj tak, jak to jest napisane na opakowaniu. Ugotowaną kaszę pozostaw do ostygnięcia.

 

W międzyczasie wymieszaj mięso z pozostałymi składnikami oraz przyprawami.

 

Wszystkie składniki należy dokładnie połączyć z kaszą i mięsem i uformować owalne kotleciki. Tak uformowane kotleciki włóż na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż, aż do momentu uzyskania złocistego koloru.

 

Na drugiej patelni podsmaż poszatkowaną w pierścienie cebulę. Kolejnym etapem jest dodanie na patelnię sosu pomidorowego i podgrzanie go, po czym dodaj kotleciki i duś na średnim ogniu przez około 20- 25 minut.

 

Pamiętaj aby danie dusiło się na średnim ogniu. To ważne, gdyż w przeciwnym razie może dojść do przypalenia potrawy, a wtedy nie będzie smaczna. Po upłynięciu czasu, danie można podawać z różnymi dodatkami, np. z surówkami albo frytkami.

 

Polecam gorąco! Smacznego!

error: Content is protected !!