Greckie kotleciki mięsne – Niezwykłe danie mięsne, które zachwyci każdego bez wyjątku. Połączenie tych składników, czyni danie idealnym

Odkąd zrobiłam je pierwszy raz, goszczą na moim obiadowym stole bardzo często. Moi bliscy i przyjaciele są nimi zachwyceni i już zawsze robię je tylko w ten sposób.

 

Jeśli lubisz nowinki kulinarne i eksperymentowanie w kuchni – ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Polecam wszystkim miłośnikom kotletów mielonych w oryginalnej odsłonie. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI:
  • mięso mielone – 500 g
  • kasza gryczana – 150 g
  • jajka – 2 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • sos pomidorowy – 200 g
  • sól, pieprz do smaku
  • mąka
  • olej do smażenia

 

 

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Kaszę gryczaną opłucz na sitku pod bieżącą, ciepłą wodą. Potem wrzuć do wrzącej, osolonej wody i gotuj do miękkości. Odstaw do wystygnięcia.

2. 1 cebulę obierz i zmiel blenderem. Teraz wymieszaj ją z mięsem mielonym, dodaj jajka oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wymieszaj.

 

3. Na koniec, dodaj do mięsa kaszę gryczaną, wymieszaj i uformuj zgrabne kotleciki. Każdego obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor z każdej strony. Potem poukładaj je w garnku.

4. 2 drugą cebulę, pokrój w piórka, podsmaż na patelni z olejem, a następnie dodaj sos pomidorowy. Zagotuj i polej poukładane w garnku kotleciki.

 

5. Duś pod przykryciem, przez ok 20 – 25 minut. Gotowe!

 

Podawaj na gorąco w towarzystwie puree z ziemniaków i z zestawem surówek z świeżych warzyw. Smacznego!

error: Content is protected !!