Gołąbki najlepsze z przepisu mojej babci. Właśnie dziś przekażę Ci ten wspaniały przepis.

Na gołąbki każdy zna jakiś przepis, wiele różnorodnych odsłon znajdziesz w internecie różniących się od tradycyjnych, które przygotowanie jest bardziej wymyślne.

 

Moja babcia je przygotowywała ,a od kilu lat również są przygotowywane przeze mnie i jestem pewna, że ten przepis jest najlepszy. Znajdziesz tu stary , ale przepis sprawdzony na pyszne gołąbki , których na pewno jeszcze nie jadłaś. Zapraszam na przepis poniżej!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 500 g kapusty białej
  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego
  • Marchew
  • Cebula
  • Jajko
  • 1 szkl wody
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mleka
  • 100 g kwaśnej śmietany
  • 100 ml koncentratu pomidorowego
  • Pół łyżeczki sody
  • łyżeczka cukru
  • do smaku czarny mielony pieprz
  • do smaku sól
  • do smaku gałka muszkatołowa
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 3 liście laurowe
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego

 

 

WYKONANIE:

1. Do miski wsyp sodę z przesianą mąką oraz szczyptą soli, dolej wodę oraz mleko, dodaj cukier, jajko oraz olej słonecznikowy. Całość wymieszaj dokładnie, z uzyskanego ciasta smaż cienkie naleśniki.

2. Sparz liście kapusty, następnie na 15 minut odstaw.

 

3. Masz teraz chwilę na przygotowanie farszu: Wymieszaj z mięsem mielonym, startą na tarce marchew, posiekaną cebulę, oraz wcześniej usmażone naleśniki drobno pokrojone. Dopraw do smaku pieprzem, solą, gałką muszkatołową całość dokładnie wymieszaj.

4. Przygotowanie sosu: Wymieszaj w misce koncentrat pomidorowy z śmietaną, dodaj liścia laurowego, pieprz sól oraz koperek posiekany

 

5. Odetnij twarde oraz grube części liści kapusty, następnie porcję farszu nałóż na nie. W liście kapusty zwiń farsz , wcześniej w mące obtoczone, smaż na patelni z rozgrzanym olejem na złoty kolor z każdej strony.

 

Tak przygotowane gołąbki układaj na grubym dnie garnka , zalej je pomidorowym sosem , pod przykryciem na małym ogniu duś przez godzinę. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!