Genialne sosy do ziemniaków – Z takim dodatkiem, ziemniaki zawsze smakują wyjątkowo. Poznaj najlepsze z nich

Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci, lecz moi bliscy zdecydowanie wolą je w formie smażonej lub pieczonej.

 

 

Do niedawna, niezbędnym dodatkiem do pieczonych ziemniaczków lub frytek w moim domu, był keczup i majonez, jednak w nadmiarze te składniki nie należą do wybitnie zdrowych i lekkich. A przecież każdemu z nas najbardziej na świecie, zależy na zdrowiu swoich bliskich.

Poznaj więc propozycje 3 najlepszych i najsmaczniejszych domowych sosów, które idealnie uzupełniają smak ziemniaka. Do dzieła!

 

Sos twarogowy z ziołami

 

 

100 g miękkiego twarogu, wymieszaj z 2 łyżkami śmietany, dodaj 2-3 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, sól, garść orzechów (włoskich lub prażonych orzeszków ziemnych) i pęczek posiekanych ziół. Wymieszaj wszystko blenderem na gładką, jednolitą masę i schłodź w lodówce. Świetnie smakuje z ziemniakami, przygotowanymi na wszystkie sposoby.

Sos ogórkowy

 

 

3-4 średnie ogórki kiszone i pół cebuli, pokrój w drobną kosteczkę. Ugotowane na twardo jajko obierz i pokrój w kosteczkę. Wymieszaj składniki w miseczce, dodając 2-3 łyżki śmietany. Przed podaniem, schładzaj w lodówce przez 3-4 godziny. Świetnie smakuje z pieczonymi lub ugotowanymi ziemniaczkami.

 

Sos grzybowy

 

 

100 g pieczarek i 1 cebulę, pokrój w drobną kosteczkę i podsmaż na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Gdy cebula puści sok, dodaj 3-4 łyżki wody oraz 1-2 łyżki sosu sojowego. Dokładnie wymieszaj składniki. Duś na małym ogniu przez 5 minut, a następnie dodaj 100 g kwaśnej śmietany, dopraw do smaku solą, pieprzem i ciągle mieszając podgrzewaj, ale nie gotuj. Do sosu grzybowego, możesz użyć również świeżych lub suszonych grzybów leśnych. Smacznego!

Nie zapomnij podzielić się tymi przepisami z rodziną i przyjaciółmi, a z nami swoimi wrażeniami!

error: Content is protected !!