Ekspresowe ciasto – Domownicy Ci za nie podziękują, zjadając je do ostatniego okruszka

Jeśli jesteś miłośnikiem przepisów na proste i szybkie w przygotowaniu, sprawdzone ciasta – ten przepis jest właśnie dla Ciebie.

 

 

 

Z tym przepisem, poradzi sobie nawet najmniej doświadczona w kuchni Pani domu, a domownicy nie będą mogli mu się oprzeć. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g drobnego cukru
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 90 ml oleju słonecznikowego
  • 3 jaja kurze
  • 1 – 1,5 słoika ulubionego dżemu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Schłodzone wcześniej jajka ubij z solą trzepaczką lub mikserem. Następnie, stopniowo dodawaj cukier, olej i mleko.

 

 

2. Teraz, stopniowo dodawaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ubijaj do czasu, aż ciasto będzie jednolite, gładkie i nabierze konsystencji gęstej śmietany.

 

 

3. Połowę gotowego ciasta przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wysmarowanym olejem i oprószonym mąką. Następnie wyłóż warstwę dżemu i zalej pozostałym ciastem. Wygładź powierzchnię szpatułką.

 

 

4. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 160°C, przez 45 minut. Gotowe!

 

Gdy ciasto wystygnie, posyp je obficie cukrem pudrem i wołaj domowników do stołu. Smacznego!
error: Content is protected !!