Drożdżówka z Jabłkiem i Orzechami – Ten przepis mam od babci. Aromat jaki unosił się wtedy w jej domu, pamiętam do dziś.

Przepis na tę drożdżówkę mam od wielu lat, jednak przypomniałam sobie o nim jakiś czas temu. Od tamtej pory bardzo często gości w moim domu pyszna, aromatyczna i delikatna drożdżówka z jabłkiem i orzechami. Moja babcia piekła ja często i nigdy nie zapomnę tego aromatu, jaki unosił się w całym domu. Nigdy nie mogłam się jej doczekać i prawie nigdy nie zdążyła ostygnąć.

 

 

Teraz oczekują jej z niecierpliwością moje dzieci. Zawsze rwą się do pomocy, aby choć trochę przyśpieszyć czas oczekiwania. Oto przepis na pyszną, prostą i bajkowo aromatyczną drożdżówkę z jabłkiem, jakiej dotąd jeszcze nie jadłaś. Spróbuj i przekonaj się sama!

 

SKŁADNIKI NA CIASTO
  • 400 ml mleka
  • 14 g suchych drożdży lub 60 g świeżych
  • 80 g cukru
  • 900 g mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 120 ml oleju
  • 0,5 łyżeczki soli

 

 

SKŁADNIKI NA NADZIENIE
  • 10 jabłek
  • 0,5 łyżki stołowej mielonych orzechów
  • 1 pomarańcza
  • 0,5 szklanki winogron bezpestkowych lub rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
  • cukier do smaku

 

 

PRZYGOTOWANIE
1. Rozpuść cukier w ciepłym mleku. Wsyp drożdże, wymieszaj i umieścić w ciepłym miejscu na 15 minut.
2. Gdy zaczyn urośnie, dodaj pozostałe płynne składniki. Wymieszaj i dodawaj przesianą mąkę porcjami, zagniatając miękkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i umieść w ciepłym miejscu na 1,5 godziny.

 

3. Podczas gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie. Obierz jabłka, wytnij środek z pestkami i pokrój je w cienkie plasterki. Możesz użyć tarki.
4. Do jabłek dodaj przyprawy, miód, winogrona (połówki), orzechy i skórkę pomarańczową.

 

5. Rozwałkuj ciasto na grubość 2-3 mm. Rozłóż nadzienie na cieście i posyp cukrem, jeśli jabłka są kwaśne. Zawiń ciasto w ciasną rolkę i ułóż na blaszce do pieczenia. Posmaruj wierzch olejem. Z podanej ilości składników powinny wyjść 2-3 drożdżówki.

 

6. Pozostaw drożdżówki na blaszce przez 20 minut. Przed włożeniem do piekarnika, posmaruj je ubitym jajkiem.

 

7. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180 ° C przez 40 minut, a następnie kolejne 30 minut w temperaturze 120 ° C.

 

Smacznego!

 

 

Istnieje wiele przepisów na drożdżówkę z jabłkami , jednak ten z pewnością jest najlepszy. Dobry nastrój masz gwarantowany!

error: Content is protected !!