Drożdżowe różyczki z mięsem – Pięknie wyglądają i smakują wyjątkowo. Ten smak zostanie z Wami na dłużej

Przepis polecam wszystkim miłośnikom mięsnych przekąsek, które można przygotować szybko i z łatwością. Drożdżowe różyczki z mięsem według tego sprawdzonego przepisu pięknie wyglądają i doskonale prezentują się na Świątecznym stole. Moi bliscy i zaproszeni goście zawsze są nimi zachwyceni, dlatego piekę je zawsze i z prawdziwą przyjemnością. Spróbuj i przekonaj się sama!

SKŁADNIKI:
  • 500 g mięsa mielonego
  • 500 g mąki
  • 240 ml wody
  • Łyżeczka soli, ulubione przyprawy
  • Jajko
  • 1,5 łyżeczki drożdży suchych
  • Łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju

 

PRZYGOTOWANIE:

1. W ciepłej wodzie rozpuść drożdże, przykryj naczynie ściereczką i odstaw na 30 minut.

2. W dużej misce, wymieszaj cukier, sól, dodaj jajko i stopniowo mąkę. Do połączonych składników dodaj zaczyn drożdżowy i roztopione masło. Dokładnie wymieszaj i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.

3. Gotowe ciasto odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.

4. W tym czasie, przygotuj farsz: Maszynka zmiel mięso, dopraw do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj.

 

5. Ciasto po wyrośnięciu, podziel na dwie części i każdą rozwałkuj na grubość 3-5 mm.

 

6. Teraz wyłóż na ciasto farsz (jak na zdjęciu) i ciasno zroluj. Zrolowane ciasto pokrój na mniejsze kawałki o szerokości 5-7 cm. Na jednym końcu sklej ciasto ze sobą, na drugim uformuj płatki róż.

7. Gotowe różyczki, poukładaj na blaszce, przykrytej papierem do pieczenia.

 

8. Piecz w piekarniku, rozgrzanym do 180°C, przez 25-30 minut. Gotowe!

 

 

Drożdżowe różyczki, podawaj na gorąco. Doskonale smakują w towarzystwie czerwonego, Świątecznego barszczu. Smacznego!

error: Content is protected !!