Delikatna wątróbka- tak wspaniale przygotowanej jeszcze nigdy nie jadłaś, koniecznie wypróbuj ten wyśmienity przepis

Wątróbka wołowa posiada w sobie bardzo dużo wartości odżywczych. Dzięki niej otrzymujesz energię na cały dzień. Jeśli masz problemy z niedoborem żelaza oraz cynku, koniecznie zacznij ją jeść a zobaczysz, że wyniki znacznie się poprawią.

Wątróbka jest niskokaloryczna, oraz lekkostrawna. Szczególnie powinny ją jeść osoby, które mają zbyt niska hemoglobinę. Wątróbka nie jest droga, więc tym bardziej zachęca do przygotowywania z niej dań. Poniższy przepis na pewno spodoba się miłośnikom takiego mięsa. Zastanawiasz się jakich składników będziesz potrzebowała?

 

Szukasz sprawdzonego przepisu na przygotowanie pysznej wątróbki, którą zachwalać będzie cała rodzina? Koniecznie skorzystaj z tego przepisu na uśmiech na twarzach Twoje rodziny jest gwarantowany. No to do dzieła!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 600 g wątróbki wołowej
  • 1,5 łyżeczki sody
  • Jajko
  • Łyżeczka soli
  • 3 ząbki czosnku
  • Cebula
  • Łyżeczka cukru
  • Olej słonecznikowy do smażenia
  • Mąka kukurydziana

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Na samym początku dokładnie umyj, następnie ręcznikiem papierowym osusz wątróbkę. Tak przygotowane mięso pokrój na większe kawałki.

 

2.Następie zacznij przygotowywać marynatę. Do miseczki wbij jajko, po czym dodaj drobno posiekany czosnek , przypraw sodą, cukrem oraz solą. Całość dokładnie wymieszaj , po czym włóż pokrojoną wątróbkę. Tak przygotowaną przechowuj w lodówce przez 2 godziny.

 

3.Na patelni rozgrzej olej, następnie smaż na nim obraną oraz pokrojona w półksiężyce cebulę.

 

4. Po dwóch godzinach obtocz kawałki mięsa w mące ziemniaczanej i smaż na rozgrzanym oleju. Aby smak był jeszcze lepszy dodaj odrobinę masła. Koniecznie wątróbkę smaż z każdej strony po 3 minuty.

 

5. Do podsmażonej wątróbki wrzuć wcześniej podsmażoną cebulę i duś pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe!

Tak przygotowana wątróbka posmakuje całej Twojej rodzinie. Mięso jest delikatne, a skórka chrupiąca. Gotowe danie zarówno pięknie wygląda jak i smakuje niesamowicie pysznie. Jestem pewna, że teraz tylko w ten sposób będziesz ją przygotowywała.

 

Koniecznie podziel się tym przepisem z przyjaciółmi, niech i oni zadowolą swoją rodzinę. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!