Kilka sposobów na idealnie czystą kuchnię, które każda kobieta powinna znać. Moja kuchnia lśni czystością.

Mycie przypalonych garnków czy patelni to istny koszmar, ale dzięki użyciu węgla aktywnego będzie ono znacznie łatwiejsze. Wystarczy zetrzeć kilka tabletek węgla na proszek i wsypać do przypalonego naczynia.

 

Po około 20 minutach należy zalać je niewielką ilością zimnej wody i odstawić na mniej więcej pół godziny. Później wystarczy dokładnie umyć przypalony garnek lub patelnię, pozbywając się przy tym resztek węglowego proszku.

Usuwanie nieprzyjemnych zapachów z lodówki

Przy sprzątaniu lodówki warto zadbać o pozbycie się zapachów, które pozostają przechowywane w niej produkty. Aby to zrobić, skorzystaj z roztworu wody i octu, wymieszanych w równych proporcjach. Starannie umyj nim lodówkę, a potem przetrzyj ją suchą szmatką. Po umyciu postaw lodówkę na jakiś czas pustą, aby wyschła do końca.

Mycie kuchennych płytek i szafek

Najlepszy środek do usunięcia tłuszczu nagromadzonego na kuchennych płytkach to mieszanka składająca się z 4 łyżek boraksu, 100 mililitrów amoniaku i 100 mililitrów octu rozpuszczonych w 4 litrach wody. Po umyciu tym środkiem płytki odzyskają swój połysk.

 

W pozbywaniu się tłuszczu z kuchennych szafek pomoże z kolei czyszczenie ich olejem roślinnym i sodą, które należy wymieszać w równych proporcjach. Środek ten należy pozostawić na zabrudzonych miejscach na 30 minut, po czym przetrzeć je gąbką.

Oczyszczanie tarki z resztek

error: Content is protected !!