Czarnuszka – małe nasionka o niesamowitej mocy. Poznaj jej unikalne korzyści.

Obszary śródziemnomorskie, w tym Azja, poznały lecznicze zastosowanie czarnuszki, nazywanej również kminkiem czarnym, już wiele tysięcy lat temu. Służyła ona nie tylko jako lekarstwo, swoje zastosowanie znalazła również w przyprawach. 

 

„Ta roślina leczy wszystko z wyjątkiem śmierci”. To słowa Mahometa, które mają w sobie sporo racji. Czarnuszka rzeczywiście świetnie radzi sobie z wieloma dolegliwościami. Warto zdać sobie sprawę z jej niesamowitych właściwości.

 

Zastosowanie czarnuszki, a dbałość o zdrowie:

1. Zapalenie gardła 

Roślina ta posiada właściwości przeciwbólowe, dezynfekujące, przeciwwirusowe, a także antybakteryjne. Ta gama zalet skutecznie utwierdza nas w przekonaniu, że na ból gardła czarnuszka jest idealnym remedium.

 

2. Cukrzyca typu II 

Patrząc na czarnuszkę pod kątem chemicznym, zawiera ona nienasycone kwasy tłuszczowe, odpowiedzialne za regenerację i ogólną ochronę trzustki. Ponadto „kminek czarny” reguluje poziom cukru we krwi.

 

3. Epilepsja

Regularne stosowanie leków najczęściej okazuje się skuteczne. Tak samo jest w tym przypadku. Stosując czarnuszkę regularnie ograniczyć można występowanie napadów drgawek, a przede wszystkim zapobiec padaczce.

 

4. Ciśnienie krwi 

Jedną z właściwości leczniczych czarnuszki przy jej stosowaniu jest skuteczne zapobieganie występowaniu zakrzepów. Gdyby tego było mało, stosowanie tej rośliny zmniejszy ciśnienie krwi u osób, które borykają się z tego rodzaju problemami.

 

5. Choroby grzybicze 

Olej otrzymywany z czarnuszki to remedium na wiele dolegliwości. Jego ekstrakt ma bardzo silne działanie antygrzybiczne. Jeden ze składników aktywnych, tymochinon, skutecznie zwalcza grzyby gromadzące się w organizmie człowieka.

 

6. Układ pokarmowy i dolegliwości z nim związane

Czarnuszka charakteryzuje się silnym działaniem przeciwskurczowym. Poprawia perystaltykę jelit, przy okazji zapobiega wzdęciom oraz łagodzi nieprzyjemną zgagę.

 

7. Działanie przeciwnowotworowe

Od tysięcy lat olej z czarnuszki uznawany jest na obszarach wschodnich jako naturalny środek do walki z nowotworem. Regularne jego stosowanie umożliwia zahamowanie namnażania się komórek nowotworowych w jelicie cienkim. Pijąc trzy łyżki dziennie jesteśmy w stanie zmniejszyć ryzyko wystąpienia raka.
8. Odporność 

Czarnuszka pita z miodem lub sokiem wpływa na ogólne polepszenie odporności człowieka. Warto wprowadzić to do swojej porannej rutyny, by móc cieszyć się krzepą.

 

9. Choroby skóry 

Ludzie zmagający się z atopowym zapaleniem skóry stosują czarnuszkę, by zwalczyć jej objawy. Roślina pomaga również przy walce z trądzikiem czy łuszczycą.

 

10. Alergie 

Jednym z najbardziej skutecznych działań czarnuszki jest jej świetne zastosowanie przy reakcjach alergicznych dróg oddechowych. Zmagając się z katarem siennym bądź kaszlem będącymi skutkami alergii, stosując czarnuszkę następuje załagodzenie objawów, niezależnie od siły reakcji alergicznej.

 

Stare przysłowie mówi: „lepiej zapobiegać chorobom, niż je leczyć”. Czarnuszka to świetny i ogólnodostępny produkt działający zapobiegawczo. Dostać ją można w każdym markecie ze zdrową żywnością, w sklepie zielarskim, a także w niektórych aptekach. 

error: Content is protected !!