Pyszna zapiekanka z cukinii z grzybami i serem – Wszyscy chwalą, więc dzielę się przepisem
4 424
Dziś przygotujemy pyszną zapiekankę z cukinii z grzybami i serem pełna smaku i zdrowych składników. Cukinia to wszechstronne warzywo, które świetnie nadaje się do smażenia, duszenia i pieczenia. Zaczynajmy!
Składniki:
Oliwa z oliwek (do smażenia)
2-3 cukinie (pokrojone w plastry o grubości 1 cm)
Sól (do posypania cukinii)
2 łyżki masła
1 cebula (drobno posiekana)
1 marchewka (starta)
300 g grzybów (drobno posiekanych)
1 pomidor (pozbawiony nasion, drobno posiekany)
1 łyżka mąki
400 ml śmietanki
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Sól i pieprz (do smaku)
100 g sera (np. Gouda lub mozzarella)
Posiekana świeża pietruszka (do dekoracji)
Przygotowanie:
Pokrój cukinię w plastry, posól i odstaw na 10 minut, aby nadmiar płynu mógł się wydzielić. Następnie dobrze osusz plastry cukinii papierowym ręcznikiem.
Rozgrzej oliwę z oliwek na dużej patelni i smaż plastry cukinii na dużym ogniu, aż będą złociste z obu stron. Odstaw na bok.
W innej patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i marchewkę. Smaż przez kilka minut, aż warzywa staną się miękkie. Dodaj drobno posiekane grzyby i smaż, aż płyn odparuje.
Dodaj posiekany pomidor i smaż przez chwilę. Następnie dodaj łyżkę mąki, dokładnie wymieszaj i gotuj przez minutę.
Dodaj śmietankę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz. Dusić na małym ogniu przez 5 minut, aż sos zgęstnieje.
W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę smażonej cukinii, polej sosem grzybowym i posyp startym serem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C (350°F) przez 10 minut, aż ser się roztopi i zapiekanka będzie złocista.