Ciasto z Bakaliami Bez Pieczenia – Doskonały smak Świątecznego deseru, obok którego nikt nie przejdzie obojętnie

Wyjątkowo smaczne, proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bez pieczenia, które zawsze zachwyca moich gości smakiem bez względu na okazję.

To jakie składniki dodasz do jego przygotowania, zależy wyłącznie od Ciebie. Z pewnością im będzie ich więcej, tym będzie smaczniejsze. Poznaj przepis na genialne ciasto bakaliowe bez pieczenia, które przygotujesz z prawdziwą przyjemnością. Do dzieła!

 

SKŁADNIKI:
  • 2 łyżki mleka
  • 3 łyżki wody
  • 80 g cukru
  • 30 g cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 85 g masła
  • 250 g śmietany (30%)
  • 360 g twarogu
  • 80 g suszonych śliwek
  • 80 g suszonych moreli
  • 80 g orzechów włoskich
  • 120 g gorzkiej czekolady
  • 200 g sucharków z rodzynkami (lub herbatników)

 

PRZYGOTOWANIE:

1. Blenderem rozdrobnij orzechy, suszone śliwki, morele i sucharki.

2. W kąpieli wodnej, rozpuść 70 g gorzkiej czekolady i 70 g masła. Dokładnie wymieszaj.

 

3. Płynną czekoladę, wymieszaj z suchymi składnikami – masa powinna być gęsta i jednolita.

4. W małej miseczce, zalej żelatynę ciepłą wodą i odstaw do spęcznienia.

 

5. Śmietanę wymieszaj z cukrem i odstaw na 1 minutę, a następnie ubijaj mikserem, stopniowo dodając twaróg.

6. Namoczona żelatynę, rozpuść w kuchence mikrofalowej, dodaj 2-3 łyżki śmietany i nie przerywając ubijania, dodaj żelatynę do masy twarogowej.

 

7. Do wyłożonej folią spożywczą formy, układaj naprzemiennie warstwę z czekoladą, potem warstwę twarogową.

8. Ciasto owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na całą noc.

 

9. Nazajutrz przygotuj polewę: W kąpieli wodnej, rozpuść 50 g gorzkiej czekolady, 15 g masła i 2 łyżki mleka. Dokładnie wymieszaj.

10. Całe ciasto z wierzchu, polej przygotowaną polewą i odstaw w temperaturze pokojowej na 15 minut. Wesołych Świąt!

error: Content is protected !!