Owoce, które warto poznać latem
Lato kojarzy nam się głównie z truskawkami, borówkami czy czereśniami, ale paleta sezonowych owoców w Polsce to znacznie więcej. Dziś przypomnimy o dwóch dziko rosnących owocach, które mają wyjątkowe właściwości zdrowotne, zwłaszcza w kontekście regulacji cholesterolu i ochrony wątroby. W porannym wydaniu Dziennika Zdrowia o ich zaletach opowiedział dr Bartek Kulczyński.
Rokitnik – witaminowa bomba z nadmorskich terenów
Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) to roślina naturalnie występująca głównie na polskich klifach i wydmach nadmorskich. Pomarańczowe owoce dojrzewają w sierpniu i są niezwykle bogate w substancje bioaktywne.
Zawartość witaminy C w rokitniku sięga od 200 do 700 mg na 100 g miąższu, co stanowi nawet pięciokrotność jej ilości w cytrynach. Poza tym owoce dostarczają karotenoidów, flawonoidów, witamin z grupy B (B1, B6, PP), witaminy E oraz pektyn.
- Wspierają odporność organizmu
- Działają jako silne antyoksydanty
- Łagodzą stany zapalne w wątrobie i drogach żółciowych

Jak rokitnik wspiera zdrowie?
W krajach takich jak Finlandia czy Rosja rokitnik od wieków jest doceniany jako naturalny wzmacniacz organizmu. Owoce rokitnika, dzięki zawartości kwasów organicznych – jabłkowego, cytrynowego i winowego – korzystnie wpływają na trawienie i metabolizm tłuszczów.
Tłuszcze obecne w owocach, takie jak kwas linolenowy i stearynowy, wraz z witaminą E, skutecznie wspierają pracę wątroby oraz pomagają regulować poziom cholesterolu. Popularność rokitnika wzrasta też dzięki tradycyjnemu wykorzystaniu jego owoców do produkcji soków czy win.
– Owoce rokitnika można spożywać na surowo, choć najlepsze efekty smakowe i łagodzenie cierpkości osiąga się po lekkim przemrożeniu. Doskonale sprawdzają się także w formie soków, konfitur, a suszone owoce można dodawać do wypieków i deserów – podkreśla dr Kulczyński.

Dereń – owoc o silnym działaniu przeciwzapalnym
Owoce derenia (Cornus mas L.) od wieków były wykorzystywane w medycynie ludowej. Dziś zyskują na popularności dzięki potwierdzonym efektom terapeutycznym.
Zawarte w ich składzie irydoidy glikozydowe, takie jak kwas loganowy, loganina, swerozyd i kornuzyd, wykazują wyjątkowo silne właściwości przeciwzapalne – niekiedy przewyższające efekty niektórych leków syntetycznych, np. indometacyny.
Dereń pomaga również w dolegliwościach układu pokarmowego, m.in. w stanach zapalnych jelit, biegunkach i kolkach. Dzięki dużej dawce witaminy C, flawonoidów i antocyjanów wzmacnia odporność oraz działa jako antyoksydant.
