Jedzenie po 22 i ciągłe chudnięcie – dietetyczna sałatka zamiast obiadu, 9 sprawdzonych przepisów.
				
			 1 208
										Przedstawię Ci dziś pomysły na kolorowe i pełnowartościowe sałatki, idealne na obiad, czy kolację.
Są pyszne, aromatyczne i pełne witamin, a co najważniejsze, ich wykonanie nie wymaga dużo czasu i niezwykłych umiejętności kucharskich. Nadadzą się idealnie jako lunch w pracy lub drugie śniadanie do szkoły. Bez problemu można je zapakować w pojemnik i następnego dnia zjeść na zimno poza domem. To opcja doskonała dla osób zabieganych, które jednak chcą jeść zdrowo. Taka sałatka będzie o wiele lepszym wyborem niż hot dog kupiony na stacji benzynowej, lub drożdżówka ze sklepiku szkolnego. Spróbuj ich wszystkich i sam zdecyduj, która jest twoją ulubioną.
1. Lekka sałatka z dressingiem musztardowym

SKŁADNIKI:
- 
260 g liści sałaty
 - 
3 pomidory
 - 
2 ogórki
 - 
1 cebula
 - 
0,5 pęczka kolendry
 - 
1 pęczek pietruszki
 - 
4 łyżki jogurtu naturalnego
 - 
2 ząbki czosnku
 - 
1 łyżka musztardy
 - 
80 g twardego sera
 - 
przyprawy do smaku, u mnie sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Umyj wszystkie warzywa i zioła.
 - 
Pokrój zioła, pomidory, cebulę i ogórki. Sałatę podrzyj na mniejsze części. Ser zetrzyj na tarce na małych oczkach.
 - 
Czosnek przeciśnij przez praskę i połącz go z jogurtem i musztardą.
 - 
Wszystkie składniki połącz ze sobą i przypraw wedle uznania.
 
2. Sałatka z kurczakiem i sosem sojowym

SKŁADNIKI:
- 
1 pomidor
 - 
1 ogórek
 - 
200 g piersi z kurczaka
 - 
1 łyżka sosu sojowego
 - 
100 g liści sałaty
 - 
1 ząbek czosnku
 - 
oliwa do smaku
 - 
przyprawy do smaku, u mnie sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Mięso pokrój na mniejsze części. Ząbek przeciśnij przez praskę i połącz z sosem sojowym. W powstałej marynacie zamocz kurczaka na 20 minut i usmaż go na oleju na złoty kolor.
 - 
Umyj wszystkie warzywa. Sałatę porwij na mniejsze kawałki.
 - 
Pokrój pomidora i ogórka.
 - 
Wrzuć wszystkie składniki do salaterki, polej oliwą i dopraw do smaku.
 
3. Sałatka z tuńczykiem i fasolą

SKŁADNIKI:
- 
2 ogórki
 - 
4 pomidory
 - 
250 g fasoli w puszce
 - 
200 g tuńczyka z puszki
 - 
1 czerwona cebula
 - 
2 łyżki soku z cytryny
 - 
1 łyżka oliwy z oliwek
 - 
przyprawy do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Umyj wszystkie warzywa. Pokrój pomidory i ogórki w kostkę.
 - 
Przepłucz fasolę z wody z puszki i połącz w salaterce razem z ogórkami i pomidorami. Tuńczyka wyciągnij z puszki i za pomocą widelca, rozdrobnij na mniejsze kawałki. Dodaj go do reszty składników.
 - 
Cebulę pokrój w krążki i udekoruj nią sałatkę.
 - 
Wyciśnij z cytryny sok i dopraw nim, oliwą i przyprawami sałatkę.
 
4. Sałatka z kurczakiem i oliwkami

SKŁADNIKI:
- 
2 jabłka
 - 
2-3 ogórki
 - 
1 pierś z kurczaka
 - 
5-8 oliwek
 - 
3 łyżki odtłuszczonego jogurtu naturalnego
 - 
przyprawy do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Jabłka zetrzyj na tarce na większych oczkach, lub pokrój na małe kawałeczki. Ogórki umyj i pokrój w kostkę.
 - 
Ugotuj pierś z kurczaka na parze. Podziel ją na mniejsze kawałki.
 - 
Oliwki przekrój na połówki.
 - 
Wymieszaj wszystkie składniki. Połącz z jogurtem naturalnym i przypraw do smaku
 
5. Sałatka fitness z piersi z kurczaka

SKŁADNIKI:
- 
300 g piersi z kurczaka
 - 
1 ogórek
 - 
1 pomidor
 - 
1 papryka
 - 
0,5 puszki kukurydzy
 - 
1 łyżka jogurtu naturalnego
 - 
0,5 pęczka koperku
 - 
przyprawy do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Umyj wszystkie warzywa. Pomidora i paprykę pokrój w kostkę, a ogórka w paski.
 - 
Pierś z kurczaka ugotuj i posiekaj na mniejsze części.
 - 
Połącz wszystkie produkty z misce razem z jogurtem naturalnym. Sałatkę dopraw wedle uznania.
 
6. Sałatka z jabłkiem i kapustą

SKŁADNIKI:
- 
1 duże jabłko
 - 
0,5 główki kapusty
 - 
100 g kukurydzy z puszki
 - 
1 marchewka
 - 
1 łyżka soku z cytryny
 - 
przyprawy do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Jabłko umyj i obierz. Zetrzyj na tarce na większych oczkach, lub ewentualnie drobno pokrój.
 - 
Umyj marchewkę i pokrój lub zetrzyj na tarce. Posiekaj kapustę na mniejsze części. Połącz wszystkie składniki w misce.
 - 
Dopraw przyprawami do smaku i dodaj sok wyciśnięty z cytryny.
 
7. Sałatka z kałamarnicą

SKŁADNIKI:
- 
1 kg kałamarnicy
 - 
6 jaj
 - 
200 g ananasa z puszki
 - 
150 g kukurydzy w puszce
 - 
sok wyciśnięty z połówki cytryny
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
W jednym garnku ugotuj kalmary, a w drugim jajka na twardo. Potem obierz zarówno jedne, jak i drugie i pokrój je w paski.
 - 
Ananasa pokrój w kostkę.
 - 
Połącz wszystkie produkty w misce, dodaj sok wyciśnięty z połówki cytryny i przypraw do smaku.
 
8. Sałatka z kałamarnicami i serem

SKŁADNIKI:
- 
300 g kalmarów
 - 
2 pomidory
 - 
200 g twardego sera
 - 
1 ząbek czosnku
 - 
jogurt naturalny i przyprawy do smaku
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Zagotuj w garnku kalmary. Po ugotowaniu obierz je i pokrój w paski.
 - 
Umyj i pokrój w kosteczkę pomidory. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ser zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
 - 
Wymieszaj wszystkie składniki w misce i połącz z jogurtem naturalnym. Dopraw wedle uznania.
 
9. Letnia sałatka z łososiem i sosem miodowo – musztardowym

SKŁADNIKI:
- 
150 g liści sałaty
 - 
1 pomidor
 - 
1 ogórek
 - 
250 g łososia
 - 
20 g musztardy Dijon
 - 
20 g miodu
 - 
20 g sosu sojowego
 - 
oliwa z oliwek do smaku
 - 
przyprawy do smaku, w moim przypadku sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE:
- 
Umyj wszystkie warzywa. Sałatę porwij na mniejsze części. Pomidora i ogórka pokrój w kostkę.
 - 
Filet z łososia potnij na mniejsze plasterki. Usmaż go na niewielkiej ilości oliwy. Rybę połącz w misce z warzywami.
 - 
Sos: wymieszaj ze sobą sos sojowy, musztardę i miód. Możesz dodać jeszcze sól, ale pamiętaj, że sos sojowy jest już słony.
 - 
Powstałym sosem polej sałatkę i dopraw wedle uznania.