Recover your password.
A password will be e-mailed to you.
Puszysta chmurka, przypomina nieco krem bawarski, który jest jednym z najsłynniejszych deserów w południowych Niemczech. Jednak ten przygotowany według podanego przepisu jest lekki, mniej kaloryczny i przygotujesz go w zaledwie kilkanaście minut. Spróbuj i przekonaj się sama!
1. W małym garnku, utrzyj żółtka z cukrem i postaw na małym ogniu. Następnie, powoli dodawaj mleko i ciągle mieszając podgrzewaj przez ok. 10 minut. Pamiętaj, aby nie zagotować mieszanki.
2. W misce, ubij śmietanę lub jogurt z ekstraktem waniliowym.
3. Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie, a kiedy lekko przestygnie – dodaj ją do masy mleczno-żółtkowej. Dokładnie wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia.
4. Na koniec, połącz ze sobą składniki z garnka i ubitą śmietaną, dokładnie wymieszaj mikserem i przelej do miski lub pucharków. Wstaw do lodówki na kilka godzin (a nawet na całą noc). Gotowe!