Te Pyszne Kotlety „Ptasie Mleczko” To Popisowe Danie Mojej Teściowej- Smak Mile Zaskoczył Mnie i Gości.
Choć nazwa „Ptasie Mleczko” kojarzy się z łakociami, a nie daniem głównym w tym przypadku odnosi się do kotletów, a nazwa jest strzałem w 10. Kotleciki są przepyszne, delikatne i soczyste, dodane przyprawy potęgują ich smak. Są świetnym zamiennikiem dla kotletów mielonych, które zna i lubi każdy z nas. Jeżeli w Twoim domu mieszka mały niejadek gwarantujemy, że kotleciki z tego przepisu zje ze smakiem.

Do przygotowania kotletów „Ptasie Mleczko” będą potrzebne następujące składniki:
- 0,5 kg mięsa mielonego z kurczaka (można użyć wieprzowiny lub wołowiny, ale wtedy należy wprowadzić dodatkowe kroki w przygotowaniu)
- 1 średnia cebula
- 2 jajka na twardo
- 2 surowe jajka
- 200ml mleka
- 3 kromki pszennego chleba
- 20g zimne masła
- 100g twardego, tartego sera żółtego
- Pietruszka lub koperek
- 1 szklanka mąki pszennej
- Przyprawy do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Kromki pieczywa pszennego namocz w 100 ml mleka, nadmiar płynu osącz i przenieś chleb do dużej miski. Cebulę obierz z łupinek, pokrój w drobną kostkę i wrzuć do miski. Dodaj mięso mielone oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj, możesz to zrobić rękoma, wtedy mięso będzie delikatniejsze.
Nadzienie do naszych kotletów:
Przygotuj miskę, na tarce o średnich oczkach zetrzyj twardy ser, jajka ugotowane na twardo oraz zimne masło i wrzuć do miski. Pietruszkę lub koperek pokrój drobno i dodaj do miski, wszystko dokładnie wymieszaj.
Przygotowanie mięso podziel na średniej wielkości placki do każdego nałóż nadzienie i zawiń, tworząc kotleciki.

W osobnej miseczce wymieszaj surowe jajka, mleko, mąkę pszenną oraz przyprawy. Przygotowane kotlety z nadzieniem obtocz w panierce i smaż na oleju do uzyskania złotego koloru. Gotowe! Kotleciki „Ptasie Mleczko”, możesz podawać z ziemniakami i ulubioną surówką czy buraczkami. Smacznego!